Bani de salarii, doar pana in noiembrie
Dascalii salajeni ar putea ramane in curand fara bani de salarii, ne-a declarat, ieri, Eusebiu Lehene, presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant, proaspat intors de la o intalnire cu ministrul de resort, pe tema problemelor din educatie. “Din calculele facute de noi pe baza datelor primite de la Trezorerie, fondul de salarii pentru invatamantul salajean, diminuat prin rectificarea bugetara, ajunge cel mult pana in noiembrie” – a precizat Lehene, adaugand ca, pentru a se incadra in noul buget, unele judete au inceput deja sa reduca veniturile dascalilor prin eliminarea unor sporuri. In Salaj, deocamdata, nu a fost luata aceasta masura, liderul sindical mizand pe o eventuala rectificare bugetara pozitiva care sa salveze banii de salarii.
In privinta unor eventuale majorari salariale, Eusebiu Lehene a precizat ca singura solutie in acest moment este actionarea in instanta a guvernului pentru neaplicarea Legii nr.221/2008 (care prevede o crestere salariala de aproximativ 50 de procente a salariilor din invatamant). Liderul sindical ne-a declarat ca in mai multe judete au fost deschise, deja, astfel de actiuni, toate fiind mutate ulterior la Curtea Constitutionala. “Asteptam sa vedem ce raspuns va da Curtea judetelor respective si, in cazul unor solutii favorabile, vom demara si noi actiunile in instanta”, a precizat el, subliniind, insa, ca un eventual castig de cauza ar determina o presiune si mai mare pe bugetul de salarii existent.
Comasarea, varianta pentru incadrarea in buget
Eusebiu Lehene ne-a declarat ca, la intalnirea cu ministrul Ecaterina Andronescu, a fost discutat si subiectul reducerilor de personal din invatamant, ca alternativa la eliminarea unor sporuri pentru incadrarea in noile limite bugetare. “Dupa cum a fost de acord si doamna ministru, astfel de reduceri nu sunt posibile, pentru ca nu putem lasa clasele fara profesori. Singura posibilitate este sa comasam clasele care functioneaza sub efectiv in cadrul aceleiasi unitati teritoriale”, a precizat liderul sindical salajean, adaugand, insa, ca acest proces ar putea fi ingreunat de limbile diferite de predare, precum si de profilurile diferite ale claselor (asta doar in cazul liceelor).
Saptamana viitoare incep “actiunile in forta”
Referitor la cel mai arzator subiect al momentului, viitoarea lege unica de salarizare a bugetarilor, Lehene este de parere ca “singura sansa de a ne pozitiona corect intr-o viitoare grila de salarizare este reprezentata de actiunile in forta. Ne referim aici la blocarea totala a examenelor nationale, incepand cu cea de-a doua teza cu subiect unic (la limba si literatura romana), din 5 mai, si incheind cu examenul de bacalaureat. Greva noastra se va repeta ori de cate ori vor reprograma aceste examene”, a subliniat liderul sindical. El a precizat ca joi, 30 aprilie, la Bucuresti va avea loc o sedinta comuna a birourilor operative ale tuturor federatiilor sindicale din invatamant, in cadrul careia vor fi stabilite toate detaliile acestor “actiuni in forta”.
La prima rectificare bugetara din acest an, fondul de salarii aferent invatamantului salajean a fost diminuat cu peste 11 milioane de lei, ceea ce, raportat la numarul salariatilor din sistem, ar echivala cu o reducere a venitului salarial lunar al fiecaruia cu aproximativ 300 de lei.