„De la firicel la farfurie” – aventura trăită de copiii de la Grădinița 1 din Zalău
Copiii de la Grădinița 1 din Zalău au trăit aventura călătoriei „de la firicel la farfurie”! Evenimentul a unit generații și a adus în prim-plan importanța hranei pentru sănătate
„Școala Altfel” a adus multă bucurie și distracție copiilor, părinților și bunicilor care au răspuns invitației de a participa la Festivalul Toamnei, eveniment organizat marți, 21 octombrie, cu multă migală, dăruire și dragoste pentru cei mici de către echipa Grădiniței cu Program Prelungit Nr. 1 Zalău.
„De la firicel la farfurie” a reprezentat o experiență de neuitat pentru preșcolarii grădiniței, o oportunitate de a afla cum un corp sănătos se dezvoltă prin hrană sănătoasă, dar și cum anume se ajunge la ceea ce avem zi de zi în farfurie.
Plini de creativitate și cu eforturi logistice, conducerea grădiniței, educatoarele și întreg personalul auxiliar al unității de învățământ, au transformat curtea în tărâm de poveste scrisă cu multă muncă și implicare. I-au purtat pe cei mici, dar și pe cei mari, în călătoria magică prin lumea semințelor, a fructelor și legumelor. Atmosfera a fost completată de muzică tematică, de chiotele de bucurie și entuziasm ale celor mici care au pășit pe drumul uleiului, au descoperit povestea porumbului, apoi în lumea sucurilor, compoturilor sau murăturilor. De ce? Pentru că „Doamna Toamnă” ne oferă tuturor bogățiile ei și este anotimpul propice învățării despre cum ajungem să mâncăm și să creștem sănătoși.
Copiii au aflat de unde provine mălaiul dulce și gustos – de la tulpină, la cucuruz, grăunțe, făină de mălai, au aflat cum se produce uleiul iar marea atracție a fost „îmblătitul boașcelor de ruje”.
De la pomii fructiferi, la coșul cu delicioasele fructe specifice toamnei, transformate apoi în sucuri aromate.
Din grădina de legume, coșurile s-au umplut cu toate cele necesare pentru murături, iar copiii au experimentat toată această aventură alături de părinții lor.
În curtea de la Grădi 1 a ajuns și văcuța cu talangă, de la care copiii au primit lapte proaspăt, iaurt natural, caș, pâine cu unt. Bineînțeles, totul a fost o încântare!
„Cum toamna și-a deschis lada plină de comori, noi am pornit într-o călătorie magică prin lumea semințelor, fructelor și legumelor!
Copiii au descoperit, prin joacă, Povestea porumbului – au frecat știuleți, au desenat în făină de mălai, au construit căsuțe din coceni, au hrănit animale și au gustat bunătăți tradiționale: popcorn, prăjitură cu mălai și mămăligă delicioasă! De la floarea-soarelui, au învățat drumul uleiului — au bătut florile pentru semințe, au decorat crafturi pline de culoare și au savurat pâine cu ulei, așa cum făceau odinioară bunicii. În colțul plin cu arome de fructe și legume, micii gospodari au pus compot și murături, au decorat fructe și legume și s-au bucurat de gustul dulce al sucului de mere.
A fost o zi plină de zâmbete, emoții și amintiri prețioase, în care copiii, părinții și bunicii au redescoperit frumusețea lucrurilor simple și bucuria de a fi împreună. Ne-am dorit ca acest eveniment să fie o lecție despre recunoștință și drag de natură. Și cred că am reușit să-i conștientizăm pe copii câtă muncă este în spatele hranei sănătoase și cât de important este să avem grijă ce punem în farfurie. Le mulțumesc tuturor colegelor și părinților pentru implicare, pentru reușita acestei activități care a unit generații și a adus atâta bucurie fiecăruia”, a precizat Alina Maxim, directorul Grădiniței Nr. 1 Zalău.




















