Începând de anul viitor, proprietarii de trotinete vor fi obligați să încheie polițe RCA, dacă doresc să își mai folosească vehiculele fără a fi sancționați.
Măsura vine ca urmare a unei directive europene deja aprobate, pe care statul român este obligat să o transpună în legistația națională în cel mult un an de zile. Autoritatea de Supraveghere Financiară este cea care trebuie să elaboreze normele de aplicare a acestei reglementări.
Decizia de a introduce plata unei asigurări de răspundere civilă și în cazul trotinetelor electrice vine după ce, în mai multe țări, s-au semnalat accidente în care au fost implicate astfel de vehicule.
“Au fost prea multe situații la nivel european, diverse țări au reclamat diverse situații de accidente în care au fost implicate trotinetele, așa cum s-a văzut și în România, se dorește și reglementarea acestor vehicule”, a declarat Valentin Ionescu, director general al departamentului Asigurări din cadrul ASF, pentru Digi24.
La Londra, de exemplu, trotinetele electrice au fost interzise în mijloacele de transport public, din cauza riscului producerii unor incendii. Măsura a fost luată după ce o trotinetă electrică a luat foc, în noiembrie 2021, într-un metrou. Un raport despre trotinetele electrice realizat de Transport for London a ajuns la concluzia că bateriile cu litiu defecte pot exploda pe neașteptate.
Așteptăm cu interes ca oficialii europeni să se gândească și la introducerea RCA pentru tricicletele copiilor sau, de ce nu, pentru mersul pe jos în pantofi, sandale ori șlapi.
Nu vi se pare normal sa platim?
Oficialii europeni ar face bine sa taxeze si sarcasmul de prost gust al scriitorilor de texte in ziar, care nu inteleg ca este vorba de siguranta celor din jur, atunci cand o baterie explodeaza intr-o incinta ocupata sau, atunci cand un cap sec calculeaza gresit, ca deh, scoala si, pune la pamant o bunica ori iti ia oglinda.
In acele momente, ti-ai dori sa poti face ceva, legal.