Intr-un comunicat publicat de Biroul de Presa pe site-ul Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, la finele lunii iulie, se arata ca au ramas 248 de locuri neocupate la clasele profesionale din cele 644.

rn

Un numar care ne pune sa ne intrebam daca parintii din Salaj au inteles ceva din anii acestia, in care absolventi cu facultate au ingrosat numarul somerilor si nu au avut o meserie care sa le asigurare cel putin o posibilitate de venit.

rn

Pe lista publicata de ISJS, la care iti sucesti gatul la propriu sa o citesti, am observat ca in oferta unitatiilor de invatamant pentru clasele a IX-a sunt locuri neocupate la meserii, in domenii precum mecanica, turism si alimentatie, industria textila si pielarie in care Romania si implicit Salajul au nevoie de oameni pregatiti. Meserii, care daca ar fi invatate de elevii nostri le-ar permite, in masura in care ar mai dori ulterior, sa se intretina pentru o urma o facultate, asta daca nu au inteles, ca si parintii lor, ca anumite facultati sunt supraevaluate si nu au nici un viitor, decat acela de asigura unor profesori, printre care unii si corupti, salarii nesimtite. Pe lista de care va vorbeam sunt meserii precum mecanic auto, tinichigiu vopsitor auto, confectioner produse textile, tamplar, bucatar, cofetar-patiser, etc. Din cele pe care le-am enumerat acum, sfideze pe oricine, sa ne spuna daca aceste meserii nu ar asigura un loc de munca chiar si in urma unei automatizari la care Romania mai trebuie sa astepte.
Faptul ca ISJ a inteles sa ceara de la Ministerul Educatiei mai multe clase profesionale este ceva de apreciat. Parintii din Sarmasag si din Jibou, acolo unde au ramas cele mai locuri neocupate la aceste clase, ar trebui sa profite, in loc sa-si trimita copii prin tot felul de camine sau sa faca naveta in conditii de risc.