Primăvara se face simţită şi ne ia de manuţă să aruncăm seminţele sub brazdă. Nu da alta, dar un reprezentant guvernamental, voindu-se a toate ştiutor, a decretat că Romania are un potenţial agricol atat de ridicat incat ar putea hrăni 80 de milioane de oameni. De la laudă la realitate persistă cele aproape trei milioane de hectare de teren arabil necultivat de ani de zile, in agricultura noastă incă arhaică, meteodependentă şi adesea neglijată. Spun asta pentru că Romania a ajuns să importe mancare in proporţii care s-ar cuveni să determine ingrijorarea autorităţilor. In pofida potenţialului nostru agricol, importurile romaneşti de alimente le depăşesc pe cele ale Ungariei şi Bulgariei la un loc. Umbland prin statistici observăm că 65 la sută din alimentele de bază din ţară ne vin din import şi valorează peste trei miliarde de euro anual, adică mai mult de 2,5 la sută din Produsul Intern Brut. Mai mult insă, este de-a dreptul sur-prinzătoare componenţa pe produse a importurilor alimentare romaneşti. Conform datelor Departamentului de Comerţ Exterior, pe langă inevitabilele importuri de cafea, cacao sau fructe exotice, romanii aduc de afară roşii, branzeturi, carne de porc sau pasăre, prăjituri şi alte alimente care ar putea fi produse in ţară… In timp ce importurile de citrice au crescut cu 31 la sută, iar cele de cafea cu 14 la sută, achiziţiile de tomate au crescut cu 67,3 la sută. Nu mai ştiu romanii cultiva roşii şi vinete şi ardei? Sau preţurile de cost pentru infiinţarea unor astfel de culturi ii descurajează in aşa măsură incat de voie de nevoie se mulţumesc şi cu usturoi din Israel, carcasă de porc din Polonia, ori roşii de pe plaiurile Antaliei?
De ce importăm ce-am putea avea?
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...