În județul Sălaj, ca de altfel și în celelalte județe, investițiile au venit în valuri. Vorbim aici de bani europeni din exercițiul financiar 2007 – 2013. Autoritățile locale au făcut de cele mai multe ori “ce au prins”. Sunt cunoscute cazurile în care s-au asfaltat drumuri, pentru că s-au primit bani europeni pentru asta, și apoi s-au spart pentru apă sau canalizare. S-au făcut parcuri și fântâni arteziene la sate, săli de sport în localități cu populație îmbătrânită, after-school în așezări fără copii. Practic, primarii n-au vrut să refuze nici un fel de investiție.

Dacă after-school s-au făcut și în sate cu copii puțini, pentru a câștiga punctaj la proiectul integrat depus pe Măsura 322, o mulțime de centre de informare turistică s-au realizat prin Măsura 313 – “ncurajarea turismului. S-au făcut inclusiv în zonele unde nu există potențial turistic, adică n-au ce arăta posibililor vizitatori. Ideea de fond este că, în timp, peste patru-cinci ani, construcția va putea fi folosită în alte scopuri; o grădiniță, un sediu de primărie, o bibliotecă, ceea ce nu este rău în mod deosebit. Rău e că oamenii s-au procopsit cu ce nu au nevoie, iar ce au nevoie nu au de unde lua.
La Creaca abia s-a finalizat clădirea centrului de informare turistică. Și har Domnului că în comuna Creaca există obiective turistice care i-ar atrage pe vizitatori: cinci biserici din lemn declarate monumente istorice, urme de așezare romană la Jac, peștera de la Borza etc. “Nu putem refuza nici un fel de investiție”, spune primarul Eugen Terec, conștient fiind și el că prea puțini turiști vor trece pe la centru de informare turistică; majoritatea vor merge direct la obiective. “nsă nu e rău că s-a ridicat acest centru chiar în mijlocul comunei, mai ales că este construit în stil tradițional, cu prispă, cu acoperiș din șindrilă, cu gard de nuiele împrejur.
La Benesat, primarul Sorin Romocea se jură că nu va schimba destinația centrului de informare turistică abia inaugurat, pentru că au turiștii ce vizita în comună. La o jumătate de kilometru de la ieșirea din sat spre Maramureș se află Cheile Țicăului, loc de atracție pentru numeroși turiști, mai ales în perioada de vară. Peste Someș se află Cetatea lui Pintea. Balta de la Benesat, statuia de piatră a Maicii Domnului, sculptată în 1822 de sculptorul Ignat Ciociolan, biserica de lemn Sfinții stop_coloana Arhangheli din  Benesat, muzeul satului de la Aluniș sunt doar câteva dintre obiectivele turistice pentru care primarul Romocea crede că este util centrul de informare turistică. Aici, turiștii vor găsi informații despre ce-i de vizitat din comună, informații furnizate de cele două angajate ale centrului de informare turistică. Investiția a costat 200.000 de euro. L-am întrebat pe primarul de Benesat dacă această sumă nu și-ar fi găsit un loc mai bun în investițiile din comună. “Și centrul de informare turistică era neceasar. Și apoi erau fonduri destinate special pentru promovarea turismului prin Măsura 313. Chiar am creat un site, Benesatul turistic, care se bucură de multe vizualizări.
Rămâne de văzut dacă centrele de informare turistică vor fi vizitate de turiști și își vor dovedi utilitatea. Mulți spun că prin construirea centrelor de informare turistică s-au aruncat bani inutil. La Sîg, de pildă, nu există centru de informare turistică, deși zona are peisaje deosebite și un potențial turistic ridicat; peisajele desprinse de pe culmea Plopișului, cătunele și gospodăriile izolate în bazinul superior al Barcăului, Rezervația peisagistică “Tusa-Barcău”, bisericile de lemn din Tusa și Sârbi, pensiunile turistice și păstrăvăriile situate în localitatea Tusa etc. Primarul Florian Bonțe este de părere că turiștii nu vin în centrul comunei să se informeze, ei vor să vadă “pe viu” minunățiile naturii și lucrările antropice. Este de părere că se strică bani pe lucruri nefolositoare. “Aceste centre se fac că există finanțare, nu că trebuie neapărat. Facem întâi centrul de informare turistică, apoi ne gândim ce obiective turistice avem în comună și încercăm să le promovăm. Cum s-ar zice, punem carul înaintea boilor. Mulți primari nu sunt siguri de necesitatea centrelor de informare turistică, dar și-au zis să le facă dacă tot au prins finanțare. Rezultatele nu vor fi cele așteptate”, a concluzionat primarul de Sîg.