𝑁𝑜𝑖𝑙𝑒 𝑟𝑒𝑔𝑙𝑒𝑚𝑒𝑛𝑡𝑎̆𝑟𝑖 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑣𝑎𝑙𝑎𝑏𝑖𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑝 𝑑𝑒 30 𝑑𝑒 𝑧𝑖𝑙𝑒, 𝑢𝑟𝑚𝑎̂𝑛𝑑 𝑐𝑎 𝑙𝑎 𝑓𝑖𝑛𝑎𝑙𝑢𝑙 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒𝑖 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑜𝑎𝑑𝑒, 𝑖̂𝑛 𝑓𝑢𝑛𝑐𝑡̗𝑖𝑒 𝑑𝑒 𝑒𝑣𝑜𝑙𝑢𝑡̗𝑖𝑎 𝑠𝑖𝑡𝑢𝑎𝑡̗𝑖𝑒𝑖 𝑒𝑝𝑖𝑑𝑒𝑚𝑖𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑐𝑒, 𝑠𝑎̆ 𝑠𝑒 ℎ𝑜𝑡𝑎̆𝑟𝑎𝑠𝑐𝑎̆, 𝑑𝑢𝑝𝑎̆ 𝑐𝑎𝑧, 𝑚𝑒𝑛𝑡̗𝑖𝑛𝑒𝑟𝑒𝑎, 𝑒𝑙𝑖𝑚𝑖𝑛𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑎𝑢 𝑚𝑜𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑜𝑟𝑎.

Ca urmare a  HG 856/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, de luni, 9 noiembrie, purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura a devenit obligatorie în toată ţara, în toate spaţiile deschise, pentru toate persoanele care au împlinit 5 ani. De asemenea, orice deplasare pe timpul zilei trebuie justificată, prin completarea unei declaraţii pe proprie răspundere, în localităţile carantinate. In Sălaj, în acest moment sunt în carantină oraşele Zalău, Cehu Silvaniei şi Jibou. In localităţile necarantinate, declaraţia este obligatorie pe timpul nopţii.

Este interzisă, în toată ţara, circulaţia persoanelor în afara locuinţei sau gospodăriei în intervalul orar 23.00 – 05.00. Sunt permise doar deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi pentru achiziţionarea de medicamente, deplasări în afara localităţilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei, cum ar fi cele efectuate cu trenul sau autocarul, deplasarea pentru îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Toate persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea organelor de control, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator ori declaraţia pe propria răspundere, completată în prealabil. Aceasta trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa, motivul deplasării, data şi semnătura.

A fost suspendată şi activitatea teraselor care sunt închise cu un acoperiş, plafon sau tavan şi delimitate de cel puţin doi pereţi.

Prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice sunt permise în aer liber, cu asigurarea unei distanţe de minimum 2 metri între mese şi participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite şi respectarea măsurilor de protecţie sanitară.

Operatorii economici trebuie să îşi organizeze şi să desfăşoare activitatea în intervalul orar 05.00 – 21.00. Excepţie fac unităţile farmaceutice, benzinăriile şi operatorii economici cu activitate de livrare la domiciliu.

Angajatorii din sistemul privat şi public unde își desfășoară activitatea cel puțin 50 de salariați sunt obligaţi să organizeze programul de lucru în regim telemuncă sau muncă la domiciliu. Acolo unde nu este posibil, programul trebuie decalat astfel încât personalul să înceapă, respectiv să termine activitatea la o diferență de cel puțin o oră.

Noile restricţii se aplică timp de o lună.