Ratele de spitalizare asociate cu COVID-19 au fost de 4 ori mai mari în rândul copiilor și adolescenților atunci când varianta Omicron circula pe scară largă față de perioada de vârf a Delta, arată datele unui studiu efectuat de Centrul de Control al Bolilor din SUA, preluat de platforma RO Vaccinare.

În perioada de circulație Omicron, ratele de spitalizare asociate cu COVID-19 au fost de 6 ori mai mari în rândul adolescenților nevaccinați decât în rândul adolescenților vaccinați. De asemenea, ratele de spitalizare asociate cu COVID-19 în rândul copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 0 și 17 ani au crescut rapid la sfârșitul lunii decembrie 2021, în special în rândul copiilor cu vârsta între 0 și 4 ani, care nu sunt încă eligibili pentru vaccinare. Pe parcursul perioadelor de predominanță Delta și Omicron, ratele de spitalizare au rămas mai scăzute în rândul adolescenților complet vaccinați, cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani, decât în rândul adolescenților nevaccinați.

“Strategiile de prevenire a COVID-19 în rândul copiilor și adolescenților sunt esențiale, inclusiv vaccinarea persoanelor eligibile”, concluzionează Ro Vaccinare.

La nvel național, potrivit datelor oficiale, numărul persoanelor nevaccinate (care nu au un certificat care să ateste vaccinarea) este de peste 4 ori mai mare în rândul persoanelor decedate, și peste 5 ori mai mare în rândul celor internate în ATI comparativ cu persoanele vaccinate.

Persoanele care au simptome ce pot indica prezența virusului SARS-CoV-2 (febră, tuse, oboseală, dureri de cap, pierderea gustului și a mirosului etc.) sunt rugate să apeleze medicul de familie, call-centerele DSP sau numărul unic de urgență 112 pentru a solicita testarea. Persoanele ale căror teste sunt pozitive se pot deplasa la centrele de evaluare COVID-19 (http://www.ms.ro/centre-de-evaluare-covid-19/) pentru a primi consultație și tratamentul necesar.

În situația în care aveți forme severe și simptomele se manifestă agresiv, apelați numărul unic de urgență 112.