Conflictul de munca din invatamant, suspendat in noiembrie anul trecut din cauza alegerilor, ar putea fi redeschis in perioada urmatoare, sindicalistii declarandu-se total nemultumiti de felul in care actuala putere se face ca a uitat de promisiunile din campania electorala. Dupa cum se arata si intr-un comunicat al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI – structura la care sunt afiliati si sindicalistii din invatamantul salajean), “aplicarea Legii nr.221/2008 (n.r.: privind cresterea cu 50% a salariilor din educatie) imediat dupa castigarea alegerilor a fost un slogan aducator de voturi pentru actuala coalitie”. Neaplicarea acestei legi este considerata de sindicalisti drept un semn de “dispret pe care il manifesta clasa politica fata de personalul didactiv, categorie socio-profesionala care continua sa fie discriminata in comparatie cu alte categorii de bugetari”.
Recenta renuntare la eliminarea salariului de merit si a fondului de premiere de 2% nu pare sa-i “indulceasca” prea mult pe sindicalisti. Potrivit liderului salajean Eusebiu Lehene, vicepresedinte al FSLI, “cele doua sporuri nu rezolva problema de fond, si anume nerespectarea legii de majorare a salariilor. Drept urmare, vom demara in zilele urmatoare procedura de consultare a membrilor nostri din teritoriu cu privire la redeschiderea conflictului de munca, pentru ca mai apoi sa stabilim, impreuna cu celelalte federatii sindicale din invatamant, calendarul si formele de protest la care vom recurge”. O prima forma de protest a fost deja stabilita, ea fiind reprezentata de retragerea semnaturii FSLI – chiar la propunerea lui Eusebiu Lehene – de pe strategia “Educatie si Cercetare pentru Societatea Cunoasterii” (propusa si elaborata anul trecut de Presedintie).
Sindicalistii din invatamant se declara nemultumiti si de lipsa unei viziuni coerente si clare in ceea ce priveste reforma in invatamant, precum si de modul pripit si haotic in care au fost modificate planurile-cadru pentru liceu, fapt ce a condus la crearea unei stari de tensiune in randul dascalilor, elevilor si parintilor.