Dupa ce, la inceputul actualei guvernari, sindicalistii din invatamant erau convinsi (in naivitatea lor!) ca noua putere va aplica de indata legea de majorare salariala pe care Guvernul Tariceanu s-a tot chinuit s-o anuleze, adoptarea bugetului de stat pe 2009 i-a adus cu picioarele pe pamant. „Situatia e tragica. In momentul acesta nu exista absolut nici o intentie la nivelul guvernului de a respecta legea de majorare a salariilor din invatamant”, ne-a declarat Eusebiu Lehene, vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si presedintele Ligii Sindicatelor din Invatamant (LSI) Salaj. „Dusul rece” primit de sindicalisti i-a determinat, se pare, sa…iasa la atac, FSLI si Federatia „Spiru Haret” inaintand deja in instanta o actiune impotriva guvernului pentru nerespectarea legii. „Acelasi lucru il vom face si noi”, a precizat Lehene, explicand ca, la nivel judetean, LSI va deschide actiuni in instanta prin care se va solicita, pentru fiecare scoala si dascal in parte, plata sumelor cuvenite in baza Legii 221/2008 (care prevede o majorare cu aproximativ 33 de procente a salariilor din invatamantul preuniversitar, cu incepere de la 1 octombrie 2008).
Miscari sindicale la… orizont
Potrivit liderului sindical, semestrul al II-lea al acestui an scolar, care incepe chiar astazi, ar putea fi afectat si de diverse forme de protest ale cadrelor didactice. „Vineri vom discuta impreuna cu colegii nostri un calendar de protest, pentru ca vrem ca actiunile noastre sa fie concertate la nivel national” – a precizat el, declarandu-se, totodata, dezamagit de afirmatiile unor lideri sindicali care s-au declarat multumiti ca au obtinut de la guvern neinghetarea salariilor pe sase luni. „Avand in vedere ca renegocierile promise incep in aprilie si vor dura, cu siguranta, pana prin iunie, nu este vorba, de fapt, decat despre o acceptare tacita a inghetarii salariale” – a conchis presedintele LSI.
Simpla manipulare electorala?
Reamintim ca, in forma adoptata joi de guvern, bugetul prevede o majorare salariala cu doar cinci procente a salariilor din invatamant (de fapt din intregul sector bugetar), esalonat: trei procente de la 1 aprilie si doua de la 1 octombrie. Asta dupa ce insusi presedintele le-a promis, se pare, in toamna, sindicalistilor, ca daca la guvernare ajunge cine trebuie (aviz electoratului direct interesat!), Legea 221 va fi aplicata.