Ce cadou poate fi mai la îndemână să-l faci unui copil lipsit de îmbrățisările părinților, de căldura familiei, de multe alte neajunsuri, decât o încurajare de a-și croi propria viață ca-n povești, de a-și dezvolta limbajul, imaginația, dragostea pentru învățat și depășirea propriei condiții.
Viața ca-n povești poate fi descoperită prin lectură, odată cu multiplele avantaje pe care cititul le aduce. Însă mulți copii din centrele de plasament nu au acces la cărțile pe care noi le oferim copiilor noștri, la acele povești pe care noi le citim împreună cu ei seară de seară în scop recreativ și educativ. Dar putem face un pas mic, fiecare din noi, astfel încât și ei să poată citi și să descopere inifinetele lumi în care cărțile-și plimbă neobosite cititorii, de la mic la mare.
”O Poveste Pentru Fiecare Copil”, acțiunea inițiată de Asociația ȘTIM Tradiții, este o campanie care poate schimba destinele a sute de copii instituționalizați pentru că va duce cărți pe care eu și tu, de mână cu copiii noștri, le vom dărui copiilor din centrele de plasament ale Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Sălaj.
Așa cum noi am avut copilării fericite, așa cum ne străduim să le oferim și copiilor noștri condiții pentru o copilărie fericită și o dezvoltare sănătoasă, așa și acești copii au nevoie de acces la lectură care poate să le însenineze zilele sau serile, să le deschidă calea spre un viitor mai bun, mai frumos, mai luminos pentru ei.
Biblioteca Județeană Sălaj, partener al campaniei, colectează cărțile de la noi. Trebuie doar să facem un minim efort să ajungem la Secția Tineri adulți din Clădirea Transilvania cu un volum care-ți place ție și care consideri că ar face fericit un copil din centrul de plasament. Dar trebuie să ajungi până în 30 noiembrie, cu o carte nouă sau cu una pe care o ai în biblioteca de acasă. Dacă ești părinte, poți folosi campania aceasta în scop educativ. Îl înveți pe copil să dăruiască Lumină altor copii; lasă-ți puiul să aleagă ce carte donează, o duceți împreună la punctul de colectare și, cu siguranță, va deveni un Om mai bun.
Deci, fiecare are de câștigat!
Recomandarea echipei Bibliotecii Județene este ca toate cărțile donate să fie utilizabile. Să fie noi sau într-o stare foarte bună și ar fi ideal să fie pentru copii și/sau tineri (6 -18 ani).
”Cu cât este mai veche o carte, cu atât ea devine mai nocivă din punct de vedere biologic, din cauza ciupercilor și bacteriilor care se dezvoltă acolo, iar copiii au o sensibilitate sporită la acești agenți. Dacă vrei și tu să faci un copil fericit, fă-ți curat în bibliotecă și alege să donezi volumele de care nu mai ai nevoie. Sau, dacă te simți și mai generos, fă o vizită la librărie și cumpără titlul preferat, pe care să îl faci cadou! Toate cărțile vor ajunge la copiii aflați în centrele instituționalizare aflate în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sălaj”, precizează organizatorii campaniei.
Școlile și cadrele didactice, invitate să devină parteneri în proiect
Ioana Baboș, cadru didactic de la Școala Gimnazială ”Gheorghe Lazăr” Zalău, activă și implicată în foarte multe multe proiecte, este ambasador al campaniei în Sălaj, puntea de legătură între Asociația care-și dorește ”O Poveste Pentru Fiecare Copil”.
Aceasta a invitat unitățile de învățământ și cadrele didactice, plus alte instituții, să fie parteneri în proiect.
Fiecare cadru didactic implicat în proiect va primi un acord de parteneriat, o adeverință de participare și un certificat de voluntar.
Școala Gimnazială “Gheorghe Lazăr” Zalău, Școala Gimnazială nr. 1 Valcău de Jos, Școala Gimnazială nr.1 Marca, Școala Profesională Sâg, Școala Gimnazială nr.1 Ip fac parte din proiectul caritabil ,,O poveste pentru fiecare copil” .