An de an, spiritul sarbatorilor de iarna atinge o coarda sensibila a sufletului fiecaruia dintre noi si ne aduce aminte ca trebuie sa facem fapte bune. Poate pentru a ne spala constiinta. Si bagam mana in buzunar, ne prefacem ca scormonim prin sacul Mosului pentru a oferi cateva daruri celor vitregiti de soarta, unor batrani singuri sau unor copii ai nimanui. Ne induiosam, ne mobilizam, alergam in stanga si-n dreapta, patrunsi de febra evenimentului care a marcat intreaga omenire, Nasterea Pruncului din Bethleem. Suntem multi cei care deschidem usi acolo unde intreg anul habar nu avem ce se mai petrece, de care ne amintim din Pasti in Craciun.
Le ducem mai mult simbolic, un suc, o portocala, o caciulita, o pereche de sosete, o jucarioara si le cantam o colinda. Dar asta, mai mult ca sa ne tihneasca de sarbatori, si sa stam linistiti ca ne-am facut o datorie crestineasca. Dar nu mai privim inapoi. Ei ne petrec cu privirea cand plecam, cu o lacrima in ochi. Acasa la noi e altfel, e masa plina, e veselie, si uitam de ei. In schimb, la ei e mereu la fel. Stau invaluiti in tristetea, gandurile si amintirile lor, sub povara si apasarea crucii date de Dumnezeu.
La cei necajiti au ajuns acum din firimiturile cazute de pe masa bogatului. E bine ca ne-am adus aminte de ei, dar e pacat ca o facem doar acum, si numai pe fuga. Ei sunt mereu acolo, usa lor este tot timpul deschisa. Din lumea noastra insa noi ii vedem doar cand si cand. Doar cand consideram ca asa trebuie, pentru ca asa fac altii. Ori cand vrem sa ne spalam pacatele.
Evident ca gestul frumos al crestinului care deschide usa cu un dar la casa celui aflat in suferinta, chiar daca este sporadic, este laudabil. Dureros insa este mai ales faptul ca prea tare se bate toba cand dam, de doua ori pe an, aceste firimituri. Ne straduim sa afle intreaga lume ca am fost cu sacul cu daruri pe la caminele de batrani si la casele de copii. Ne intrecem, care mai de care, sa trambitam si sa ne popularizam gestul, care in fapt, ar trebui sa ramana stiut doar de sufletul nostru, cum bine ne indeamna nu doar invatatura crestina, ci si bunul simt. Altminteri, gesturile noastre vor fi facute din falsitate, numai de ochii si pentru gura lumii.
Darnicie si falsitate
Articole
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar
Au început înscrierile pentru învățământul liceal militar. Pentru anul școlar 2025 – 2026 sunt scoase la concurs 816 locuri în cele cinci colegii naționale militare din țară. Perioada de înscriere a debutat în 13 ianuarie și continuă până în 21 martie. Elevii de clasa a VIII-a se pot înscrie online, accesând site-ul recrutaremapn.ro/signupform.php, sau la sediile birourilor informare-recrutare. Perioada de selecție debutează în 20 ianuarie și durează până în 11 aprilie. Examinarea medicală se va face în…
Mai mult...Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...