In marinimia sa, Guvernul si-a propus, prin vocea ministrului administratiei si internelor, Dan Nica, sa stearga datoriile a 35 de centrale electrotermice aflate in subordinea primariilor si sa compenseze arieratele unor firme de transport local cu sume neacordate din buget. Adunand si tragand linie, vorbim despre mai mult de 1,3 miliarde de lei, gaura pe care firmele in cauza au facut-o in bugetul statului.
Pentru ca aceste datorii sa dispara, este nevoie de acordul Comisiei Europene.
Nu este pentru prima data cand asistam la astfel de gesturi darnice, ale caror beneficiari sa fie companiile de stat. Totusi, aceasta ultima initiativa a guvernantilor este total neinspirata daca luam in calcul conjunctura in care se produce. Criza loveste in fiecare agent economic, fara a tine cont ca e privat sau nu. Cu toate acestea, masurile luate de Executiv favorizeaza, de departe, firmele de sub aripa statului. Amintim aici impozitul forfetar, amanarea neimpozitarii profitului reinvestit etc.
Incompetenta celor care s-au perindat la putere de-a lungul anilor, precum si managementul defectuos al sefilor de CET-uri au adus sistemul centralizat de incalzire intr-o situatie dramatica. Astfel, populatia inca racordata la sistem – 1,64 milioane de apartamente in intreaga tara – risca sa petreaca iarna 2009-2010 in frig.
In prag de campanie electorala, Guvernul lanseaza promisiuni pompoase si greu de pus in practica. Nu de alta, dar Comisia Europeana i-a permis cu greu Romaniei sa acorde subventii pentru combustibili pana in 2010. Sa zicem, totusi, ca planul anuntat de ministrul Nica se va materializa, iar in trei luni se evapora datorii de peste un miliard de lei. Masura nu doar ca va fi discriminatorie, dar, cu siguranta, va fi si ineficienta. Nu de alta, dar ce garantii are Guvernul ca CET-urile favorizate vor reusi, peste noapte, sa devina rentabile? Ar fi strigator la cer ca statul sa intervina de fiecare data cand unul dintre „puii” sai are probleme, intorcand, in acelasi timp, spatele privatilor.
Darnici doar cu unii
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...