De Darius Prodan am auzit intamplator, intr-o imprejurare banala, care mi-a schimbat deja viata si perceptia asupra generatiei de tineri de astazi, pe care o credeam cumva, intr-un stadiu de hibernare. Am fost extrem de uimita sa aflu ca acest student are un proiect complex in ceea ce priveste Zalaul si, de ce nu, intreg judetul.
rn
Un pas mic pentru Darius, un salt urias pentru Salaj
rn
Tanarul Darius Prodan este student in ultimul an la Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu – Facultatea de Litere si Arte, sectia Arta Actorului. Pana aici, totul curge lin si probabil va intrebati deja, ce il face atat de special, ca doar mai sunt studenti la actorie… Da, nu va tin in suspans si va informez, ca Darius Prodan a infiintat in Zalau Asociatia “Pro Teatru”, reusind in aceasta vara sa aduca trei spectacole, care au fost jucate intr-un spatiu deschis, numit "Curtea Artistilor".
Printre spectatorii ultimului spectacol m-am numarat si eu, actoria si teatrul fiind marile mele pasiuni. Cum n-am vrut sa pierd vremea, nici una nici doua, i-am cerut acordul spre a realiza un interviu pentru ziarul "Graiul Salajului" si da, a aprobat cu entuziasm.
Reporter: Darius, spune-mi, te rog, care a fost factorul determinant in a da start acestui proiect oferit publicului zalauan?
Darius: "Am pornit acest proiect din cauza a doua nevoi. Nevoia mea personala de a ma reintoarce in Zalau si nevoia acestui oras pentru cultura. “mi doresc foarte mult sa joc in orasul meu, singurul loc pe care pot sa il numesc acasa. Multa lume mi-a spus ca zalauanii nu sunt prea invatati cu teatrul si ca nu prea le place sa iasa din casa. E adevarat pe jumatate. Atat printre tineri cat si printre adulti, exista o majoritate care isi doreste sa vada spectacole de teatru, dovada fiind faptul ca in putinele dati cand alte trupe de teatru isi fac aparitia in Zalau, salile sunt pline. Am identificat aceasta dorinta a oamenilor, iar anul acesta, prin aprilie, am hotarat sa fac ceva concret in privinta asta".
Reporter: Cum ai gandit proiectul si care sunt pasii pe care i-ai urmat?
Darius: "Am conceput un plan pentru un an de zile, care include invitarea spectacolelor din alte orase, organizarea de conferinte culturale, activitati teatrale neconventionale si poate un festival de teatru. “mi doresc ca din octombrie, sa pun acest plan in aplicare".
Reporter: A durat mult pana ai trecut de la gand, la etapa de fapt si ce greutati ai intampinat pana la rezultat?
Darius: "Desigur ca a durat ceva timp pana am reusit sa infiintez Asociatia Pro Teatru. Eram in iulie cand am terminat cu toate hartiile si parca nu mai aveam rabdare, asa ca am conceput un proiect prin care sa creez un teatru de vara, un loc destinat in principal teatrului, dar si filmului, muzicii si artelor plastice. Am numit acest loc “Curtea Artistilor”. M-am aventurat sa incep aceasta "nebunie" tocmai in august, cand toata lumea este plecata in concediu. Colac peste pupaza, am hotarat ca ziua spectacolelor sa fie vineri, desi am fost avertizat ca in Zalau lumea vine la astfel de evenimente in timpul saptamanii, nu in week-end. Daca mai pui la socoteala si faptul ca locatia nu este tocmai in centru, ca am avut cateva probleme cu gasirea sponsorilor si dorinta mea de a nu pune taxa la intrare, rezulta un dezastru, care nu poate aduce decat pierdere de timp si bani. Dar nu a fost asa. Da, au fost multe impedimente, dar cum spune si profesoara mea de actorie "Conditii ideale nu o sa avem niciodata". Datorita unor oameni buni, de la sponsori la voluntari, am reusit sa ducem la bun sfarsit acest proiect".
Reporter: Ce ne poti spune despre spectacolele care s-au jucat vara aceasta la Zalau?
Darius: "Am adus spectacole foarte diferite. In 17 august am avut un spectacol de improvizatie cu baietii de la Improstory. “n 24 s-a jucat o comedie cu actorii Teatrului Re-Act. “n 31 a fost one man show-ul actorului Florin Cosulet, spectacol consacrat in Sibiu".
Reporter: Ai avut vreodata gandul ca ceva n-ar putea merge conform planului tau?
Darius: "Temerile mele au fost legate de vreme si de faptul ca publicul este sceptic si va zice "Pai ce teatru e ala intr-o curte?". De plouat nu a plouat si la fiecare spectacol ne-am strans un numar frumos de oameni. Daca sunt persoane care nu au putut sa treaca peste scepticism, ii asigur ca vor avea ocazia sa o faca din primavara cand avem de gand sa redeschidem Curtea Artistilor".
Reporter: Ce le transmiti celor care au fost spectatori in "Curtea Artistilor"?
Darius: "Participantilor nu pot decat sa le multumesc ca au fost prezenti si ca au fost primele persoane care ne-au acordat increderea lor. Acest lucru inseamna mai mult decat orice".
Reporter: Cum se va derula proiectul tau de acum inainte?
Darius: "Dupa cum am spus, din octombrie planuim sa aducem spectacole mai mari in salile pe care le avem la dispozitie. Totusi, ne dorim sa pastram si ideea de spectacole mici si independente, cum au fost cele de la Curtea Artistilor, dar inca suntem in cautarea unui loc potrivit pentru acestea. Planuim sa organizam si conferinte culturale, la care vom invita personalitati de vaza. Speram ca oamenii sa fie deschisi, sa obtinem sustinerea administratiei locale si ca lumea sa inteleaga ca "Fara steag de cultura, un popor e o gloata, nu o oaste", incheie Darius Prodan, citandu-l pe Nicolae Iorga.
Este uimitor sa asculti cuvintele astea mari, de la un om atat de tanar. Trebuie sa va marturisesc, "pustiul" asta mi-a umplut inima si sufletul de bucurie, iar cand am vazut tot ce se intampla acolo, la "Curtea Artistilor", am fost in al noualea cer.
Desi abia facusem cunostinta, ne-am despartit ca doi prieteni vechi, dar nu inainte de a-l bate pe umar, a-i ura succes si de a-l asigura ca… "sunt cu ochii pe el".
Bravo, Darius!