Europarlamentarul sălăjean Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (AGRI) din Parlamentul European, a solicitat Comisiei Europene să ofere de urgență României posibilitatea folosirii banilor necheltuiți din politica de coeziune, pentru a investi în creșterea capacităților de tranzit a cerealelor din Ucraina spre alte părți ale globului.

Daniel Buda a vizitat, zilele trecute, alături de Norbert Lins, președintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European, și Herbert Dorfmann, coordonatorul PPE AGRI, porturile Constanța, Agigea și Galați pentru a observa eforturile autorităților din România în asigurarea unui tranzit fluent de cereale din Ucraina către alte părți ale globului.

Cu această ocazie, au fost identificate problemele cu care se confruntă fermierii români, iar concluzia este că e nevoie de un sprijin logistic consistent din partea Uniunii Europene pentru rezolvarea acestora.

„Foametea bate la ușă, iar astăzi, potrivit FAO, 430 de milioane de oameni sunt deja afectați de lipsa hranei, iar numărul lor este în creștere! În același timp, preocuparea noastră constantă a fost identificarea mecanismelor prin care fermierii români să nu fie afectați de acest tranzit! În mod cert suntem parte integrantă în eforturile de a asigura securitatea alimentară, dar în niciun caz fermierii din România nu trebuie să fie puși în fața falimentului! Aceștia sunt și așa destul de încercați de secetă (România nu înseamnă doar zona irigabilă), de creșterea prețurilor la inputuri, motorină și lipsa forței de muncă sau a unei piețe de desfacere care să le asigure prețul corect. Astăzi fermierii români se mai confruntă cu trei mari probleme: lipsa logisticii de transport a cerealelor, deoarece aceasta este supraofertată de cei care fac importuri de cereale din Ucraina; jocul dublu a traderilor care țin prețurile jos în funcție de propriile interese; a treia provocare este dată de presiunea asupra prețurilor de către cerealele aduse din Ucraina, care sunt cu mult sub prețul de producție, comparativ cu cel din România!”, a precizat europarlamentarul sălăjean.

Daniel Buda a lăudat eforturile autorităților din România și ale autorităților portuare de la Constanța pentru a facilita tranzitul cerealelor.

“Au redus birocrația, au mărit capacitatea de tranzit, au creat culoare speciale. Chiar dacă România este țara din linia întâi, acest tranzit nu trebuie sa rămână in responsabilitatea României, este responsabilitatea întregii lumi. România a cerut punctual: vagoane suplimentare de tren, locomotive, barje. Comisia Europeană nu a oferit încă niciun răspuns. România are nevoie de banii din politica de coeziune pentru a mări capacitatea portului Constanța, pentru a investi în infrastructură astfel încă se se faciliteze transportul de cereale. Sper ca reprezentații Comisiei Europene să înțeleagă că în vremuri de criză avem nevoie se măsuri urgente, iar dacă Comisia Europeană nu înțelege ca România trebuie sprijinită în acest demers, atunci cu toții vom fi martorii unui fenomen migraționist inimaginabil din cauza foametei”, spune liberalul Daniel Buda.

Eurodeputatul a punctat, în cadrul reuniunii comune a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală cu Comisia de Transport, că este nevoie de vapoare, de barje, de trenuri și locomotive pentru a facilita tranzitul cerealelor.

”România a cerut această infrastructură de la Comisia Europeană și până în momentul de față nu a primit absolut nimic. Domnule Ministru, aveți în vedere furnizarea acestei infrastructuri minimale pentru a putea asigura un tranzit normal din Ucraina către restul lumii? O altă chestiune extrem de importantă legată de acest tranzit: stimați colegi, există o problemă reală pe Dunăre, legat de faptul că deși partea României: Serbia, Ungaria au dragat fundul Dunării, partea bulgară refuză să facă acest lucru, ceea ce îngreunează foarte mult acest tranzit. Iar legat de soluțiile pe care le avem în vedere, sunt cele oferite de posibilitatea de a muta banii din Politica de Coeziune care nu sunt utilizați, pentru a putea fi folosiți în această direcție”, a afirmat Daniel Buda.