Dana Girbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR) a declarat intr-un interviu ca majoritatea sanctiunilor primite de romani la nivel national sunt foarte mari si va urma un val de contestatii in instanta.

rn

Magistrata salajeanca Dana Girbovan:

rn

"Am acordat un interviu Mediafax, in care am raspuns si unor intrebari ce au suscitat multe dezbateri, legate de:

rn

– Digitalizarea justitiei si sedintele de judecata on line:

rn

"Stim ca instantele isi trag legitimitatea din mai multe surse. Tratarea oamenilor in mod corect, oferindu-le respect, ascultand cu atentie varianta lor asupra cauzei, explicand procedurile cu rabdare, toate sunt elemente importante. Dar mai exista in instanta si elementul «teatral»", mai arata studiul, unde procedurile, solemnitatea, imbracamintea si pozitionarea in sala a partilor au rolul lor esential in a da autoritate si legitimitate instantei. "

rn

– Contestarea in instanta a ordonantelor militare si a masurilor dispuse prin acestea:

rn

"Faptul ca cetatenii au inceput sa conteste in instanta sanctiunile date pentru nerespectarea masurilor impuse de ordonantele militare este un demers previzibil, din cel putin doua perspective: pe de o parte, cuantumul amenzilor in raport cu venitul mediu al populatiei, precum si numarul sanctiunilor date la nivel national sunt foarte mari, iar pe de alta parte, normele ce reglementeaza contraventiile sunt lipsite de previzibilitate si claritate."

rn

Judecatoarea vorbeste si despre cuantumul mare al amenzilor, care a fost remarcat si de publicatii din afara Romaniei, BBC notand ca aceste amenzi sunt date intr-o tara in care salariul mediu net este in jur de 3.000 de lei.

rn

"As adauga ca aceste amenzi, ce incep de la 2.000 de lei pentru persoane fizice, sunt date intr-o tara in care pensia minima este in jur de 700 lei si cea medie in jur de 1.200 lei. In ceea ce priveste numarul sanctiunilor aplicate, din 24 martie pina in 19 aprilie, adica in mai putin de o luna, au fost aplicate in jur de 200.000 de sanctiuni", a adaugat sefa UNJR.
Presa a relatat numeroase situatii in care persoane care se aflau in proximitatea locuintei, dar fie nu aveau declaratia pe proprie raspundere, fie aceasta era completata inexact sau incomplete, au fost sanctionate.

rn

"Jurnalistii au numit un exces de zel din partea politistilor. Numarul si cuantumul amenzilor ridica si problema modului in care statul reuseste sa impuna cetatenilor sai masuri luate in perioade de criza. In Romania, in mod evident, implementarea masurilor a fost facuta nu prin convingerea cetatenilor, ci folosindu-se de autoritate si forta, prin sanctiuni. Or, este esential ca cetatenii sa se simta protejati, nu amenintati de autoritati, pentru ca modul in care este gestionata criza, din aceasta perspectiva, poate avea efecte negative pe termen lung in raporturile stat-cetatean. Este important ca institutiile de forta sa isi dozeze si orienteze corect si proportional actiunea. Astfel, persoanele in varsta, sanctionate cu mii de lei pentru ca nu aveau declaratie sau aceasta era completata gresit sunt in acelasi timp persoane vulnerabile fata de potentialele infractiuni de furt sau talharie, a caror intensitate se amplifica de regula, din pacate, in perioadele de criza, astfel incat aceste persoane au cu atat mai mult nevoia de a se simti protejate, nu pedepsite", spune judecatoarea. Toate aceste plangeri se vor adauga plangerilor contraventionale judecate in mod obisnuit de instante, al caror numar se ridica la aproximativ 200.000 anual, spune Dana Girbovan in interviu.

rn

– Sesizarea Curtii Constitutionale de catre Avocatul Poporului :

rn

"Demersul este cu atat mai necesar cu cat in prezent avem un haos legislativ in materia starii de urgenta, ce va naste inevitabil nenumarate probleme, incepand cu posibilitatea de a fi restranse drepturi si libertati fundamentale altfel decat prin lege si pana la caracterul neclar, imprecis al normelor legislative. Aceste probleme se datoreaza atat faptului ca Romania nu a mai fost expusa unei stari de urgenta, pentru a-si fi putut corecta legislatia, cat si prevederilor extrem de lapidare ale Constitutiei in aceasta materie."

rn

– Importanta drepturilor omului in starea de urgenta:

rn

"Asa cum sublinia Michelle Bachelet, Inaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, "o stare de urgenta nu reprezinta un cec in alb pentru deconsiderarea obligatiei de a respecta drepturile omului. Masurile exceptionale trebuie sa fie necesare si proportionale cu scopul respectarii drepturilor omului. Cetatenii trebuie sa fie complet informati cu privire la masurile de urgenta si sa stie cat timp acestea vor produce efecte. Punerea in executare a acestor masuri trebuie facuta cu corectitudine si umanitate. Orice sanctiune trebuie sa fie proportionala cu fapta comisa si sa fie prevazuta de lege."

rn

– Ce ar trebui sa invete judecatorii din pandemie:

rn

"Cea mai importanta lectie pe care epidemia de coronavirus ne-a dat-o fiecaruia este cea a valorii vietii omenesti, a fiecarui om. Ne-a reamintit intr-un mod cat se poate de dur ca dreptul la viata este dreptul fundamental suprem. Pentru judecatori, lectia este cu atat mai importanta cu cat viata fiecarui om include intrinsec o serie de drepturi si libertati fundamentale inalienabile ale acestuia, dobandite prin nastere. Ca judecatori, avem enorma responsabilitate de a apara aceste drepturi in dificilele perioade de criza.

rn

Atunci cand Statul, in perioade dificile, este tentat sa apese prea tare pedala autoritatii in defavoarea libertatii individuale, cand interesele de grup primeaza fata de cele individuale, cand cei slabi devin si mai slabi si cei vulnerabili sunt si mai vulnerabili, cand tentatia excluziunii si a discriminarii este accentuata de teama, justitia este cea care trebuie sa devina reazamul celor slabi, sa restabileasca legea, sa sanctioneze abuzurile si sa protejeze viata, demnitatea si drepturile fiecarei persoane.", a declarat magistrata salajeanca Dana Girbovan, presedintele Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR).