Ales pe 26 mai europarlamentar, presedintele PLUS, Dacian Ciolos, primul candidat al Aliantei USR PLUS, a fost ales in echipa de coordonare pentru formarea unui nou grup politic in Parlamentul European, alaturi de europarlamentari din Germania, Franta, Suedia si Olanda. Chiar inainte cu cateva zile de alegerile din 26 mai, presa franceza scria un material despre drumul din ultimii ani al lui Dacian Ciolos pe care il numeste "Macron de Romania", amintind si despre alianta cu USR si cum spera oamenii din cele doua formatiuni sa revolutioneze clasa politica din tara noastra. Ciolos si-a castigat aceasta pozitie importanta, dupa ce liderul PLUS, s-a întalnit de Ziua Europei, la Sibiu, cu presedintele Frantei, Emmanuel Macron, cu care a discutat despre importanta reechilibrarii raportului de forte între vestul si estul Europei. Si Comitetul Politic al USR a decis, pe 5 mai, cu majoritate de voturi ca viitorii europarlamentari ai partidului sa participe, la negocierile privind formarea unui nou grup în Parlamentul European, alaturi de En Marche (Franta), Ciudadanos (Spania), NEOS (Austria) si reprezentanti din ALDE European.

rn

Se naste o noua forta politica in Parlamentul European

rn

"Prezenta voastra la urne, pe 26 mai, si numarul mare de voturi obtinute de Alianta 2020 USR PLUS ma obliga sa va informez despre pasii pe care îi facem în continuare. In aceste zile, îmi împart timpul între Bucuresti si Bruxelles. La Bruxelles, suntem în negocieri pentru formarea unui nou grup politic în Parlamentul European, unde vrem sa avem puterea de a sustine obiectivele pentru Romania stabilite în campanie. Pentru asta, toti deputatii pe care i-ati ales pe lista Aliantei 2020 USR PLUS trebuie sa activeze în comisii parlamentare relevante pentru programul nostru si asta negociem acum. Eu tocmai am fost ales în echipa de coordonare care are responsabilitatea constituirii noului grup politic alaturi de colegi din Germania, Suedia, Olanda si din Franta, de la En Marche.
La Bucuresti, continuam discutiile cu colegii de la USR pentru conturarea planului nostru de a oferi Romaniei alternativa politica de care are nevoie pentru a se moderniza ireversibil si a oferi romanilor un viitor aici, acasa.
Va vom propune în curand optiunea pentru participarea la alegerile prezidentiale. Vrem sa abordam alegerile prezidentiale ca parte a unui proiect mai mare de modernizare a statului si a societatii romanesti. Trebuie sa pregatim o modificare a Constitutiei. (…) 26 mai a fost doar începutul. Un început care ne-a trezit si care ne-a dat încrederea ca, da, vom reusi. Viitorul nostru este Romania.", a scris Dacian Ciolos pe pagina personala de facebook.

rn

Posibil ca Pro Romania sa faca parte din acelasi grup politic european cu Alianta USR-PLUS

rn

Postul Antena 3 a difuzat imagini în care presedintele USR, Dan Barna, se afla la masa cu liderul Pro Romania, Victor Ponta, la o cafenea din Parlementul European. Antena 3 sustine ca tema discutiei a fost legata, probabil si de viitoarea afiliere a Pro Romania în Parlamentul European, dar si de disputele interne, acolo unde USR ar dori o opozitie unita pentru motiunea de cenzura. Cu o zi in urma, Antena 3 a anuntat ca întreaga opozitie a convenit sa-l sprijine pe Mihai Tudose pentru a ocupa pozitia de premier, daca guvernul Dancila va pica.

rn

Dan Barna a explicat întalnirea sa cu fostul premier Ponta

rn

"Sunt zilele astea la Bruxelles pentru discutiile pe marginea formarii noului grup En Marche – ALDE – USR PLUS. M-am întalnit cu Victor Ponta care era si el aici si am avut o discutie 15 minute în care i-am cerut sa sustina motiunea de cenzura si Pro Romania sa îl sustina pe Peter Eckstein Kovacs ca Avocat al Poporului. Da, am discutat despre aceste subiecte pentru ca sunt doua teme pentru care avem nevoie de toate voturile si este normal sa vorbim între noi. Nu am negociat, nu am facut si desfacut guverne, nu am vandut pielea ursului din padure. I-am spus ca e de dorit ca pozitia anti PSD pe care o declara public sa fie urmata si de niste fapte (si voturi) concrete. A fost o discutie fireasca, una care ar fi trebuit sa se desfasoare în Parlament, dar pentru ca eram amandoi aici, a avut loc la Bruxelles", a explicat Barna.