Cancerul de sân este cea mai răspândită formă de cancer la femei, 1 din 8 femei prezentând riscul de a dezvolta acest tip de cancer în cursul vieții. Este prima cauză de mortalitate pentru femeile din categoria de vârstă 16-49 ani și a treia cauză de mortalitate pentru categoria de vârstă 50-69 ani. Anual, în România aproape 10.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer mamar, dintre care o treime mor.
În România 60% dintre paciente sunt diagnosticate în stadiile III și IV, comparativ cu alte țări europene, unde 70-80% dintre paciente sunt diagnosticate în stadii incipiente (0, I, II).
Pornind de la aceste cifre îngrijorătoare, controlul anual capătă o importanță deosebită. Ce înseamnă controlul anual? Înainte de vârsta de 40 ani este recomandată ecografia, dupa aceasta vârstă, mamografia/ecografia mamară, la această ultimă categorie cele două examinări se completează una pe cealaltă și nu se exclud. Cele două investigații sunt non-invazive și diferă prin tehnica de
examinare.
Ecografia mamară, la fel ca și cea abdominală, de exemplu, folosește ultrasunete, fiind o examinare ce se poate repeta de câte ori se dorește, fără niciun efect secundar. Ecografia este preferată înainte de 40 ani din două motive principale: vârsta (pacientele sunt în perioada fertilă și astfel se evită iradierea glandei mamare) și densitatea sânilor. Ce reprezintă “densitatea crescută a
sânilor?” – termen pe care multe dintre noi l-am auzit dacă am efectuat un control mamar. Sânul are în structură 3 elemente principale: țesutul glandular, țesutul adipos (grăsimea) și țesutul fibros ( de susținere). Atunci când predomină țesutul glandular, care este un țesut dens, vorbim de “densitate crescută a sânilor”. De ce este ecografia preferată? Pentru că la ecografie orice leziune este “neagră”, țesutul glandular este “alb” și contrastul este unul optim. Pe mamografie, și leziunea și țesutul glandular sunt “albe”. Când se suprapun, nu le mai putem deosebi.
Imaginile ecografice s-au dezvoltat continuu, astfel încât acum noi, senologii, reușim să descoperim leziuni milimetrice, unele nedetectabile clinic. Funcțiile noilor aparate ne permit să apreciem duritatea unei leziuni, această tehnică fiind numită elastografie. Leziunea cu cât este mai dură, cu atât este mai suspectă.
Mamografia, tot o investigație non-invazivă, foloseste radiațiile X și se recomandă peste 40 ani, fiind “gold-standard” (“ examinarea de aur”) peste 50 ani. Acest lucru este datorat unei scăderi a densității tesutului mamar. După această vârstă, proporția țesutului glandular fiind mai redusă, permite o bună vizualizare chiar și a unor leziuni milimetrice.
Mamografia și-a făcut debutul ca investigație de depistare a leziunilor mamare la sfârțitul anilor 1950. De atunci, tehnica și apartura au evoluat continuu. Mulți ani mamografia folosea filmul radiografic cunoscut de toți. La începutul acestui secol au apărut mamografele digitale 2D, iar acum ne bucurăm de o tehnică 3D, mamografia cu tomosinteză.

Clinica Salvosan a achiziționat un astfel de aparat de ultimă generație, astfel detecția și celor mai mici leziuni fiind posibilă. Tomosinteza este o tehnică prin care sânul este scanat din mai multe unghiuri prin secțiuni fine de 1mm, apoi se reconstruiesc într-o imagine 3D. Este net superioară mamografiei convenționale: doza de iradiere este mai mică, crește sensibilitatea în cazul “unui sân dens” și a unei leziuni de dimensiuni foarte mici, pentru că prin vizualizare tridimensională, putem diferenția mai ușor o leziune de un țestut sănătos. De asemenea, și microcalcifierile care pot fi singurul semn de cancer, sunt
mai ușor de evidențiat. Oricât de performantă ar fi metoda mamografică, rămân cazuri în care completarea cu ecografie mamară este necesară.
O a treia investigație, mai rar utilizată, dar uneori de mare folos, este examinarea prin Rezonanță Magnetică. Fiind o investigație sensibilă, aceasta trebuie corelată întotdeauna cu ecografia/mamografia.
Preocuparea noastră este de a oferi servicii de înaltă calitate și profesionalism și dorim să fim mereu alături de sălăjeni. Clinica Salvosan a achiziționat două aparate noi, General Electric: un computer tomograf și un aparat de rezonanță magnetică, ce ne vor permite să efectuăm aproape orice investigație imagistică, de la cele simple, la cele complexe. De asemenea, suntem bucuroși să
putem lucra pe un mamograf cu tomosinteză, singurul din județ, care le va da șansa femeilor de peste 40 ani din județul Sălaj și nu numai, la o investigație de ultimă generație.
Pentru că ne interesează sănătatea sălăjenilor, nu ne rezumăm doar la un diagnostic, ci mergem mai departe. În acest sens, de-a lungul anilor am dezvoltat numeroase colaborări cu medici clinicieni și chirurgi din Cluj, care întotdeauna ne-au fost alături, nouă și pacienților.
Putem spune că un vis de-al nostru a devenit realitate: la Policlinica Salvosan puteți beneficia de un diagnostic complet al leziunilor mamare, incluzând tehnicile imagistice specifice: ecografie, mamografie cu tomosinteză, IRM mamar.
Cunoaștem cu toții importanța controalelor periodice și a monitorizării pacientului cu o boală oncologică, astfel încât oferim șansa efectuării unor investigații CT sau IRM, tehnica aleasă fiind în funcție de recomandările medicului curant oncolog și de particularitățile bolii pacientului.

Putem concluziona că serviciile Departamentului de Imagistică al Policlinicii Salvosan Ciobanca sunt complexe și complete, satisfăcând cerințele tuturor specialităților medicale.
Nu uitați! Controalele medicale periodice ne ajută să evităm depistarea bolii în stadii avansate.


Dr. Kosztin Daniela
Medic primar Radiologie-Imagistică medicală
Policlinica Salvosan Ciobanca