Agentul Romaniei la CIJ Bogdan Aurescu a declarat, marti, ca decizia Curtii in cazul procesului cu Ucraina acorda Romaniei 9700 de kilometri patrati de zona economica exclusiva si platou continental, reprezentand 79,34% din totalul suprafetei in disputa.
„Hotararea pe care a pronuntat-o astazi Curtea recunoaste jurisdictia suverana si drepturile suverane ale Romaniei pentru o suprafata de platou continental si zona economica exclusiva de 9.700 de kmp, adica 79,34 % din zona in disputa cu Ucraina”, a spus Aurescu.
Zona contine circa 70 de miliarde de metri cubi de gaze si 12 milioane de tone de petrol, potrivit lui Aurescu.
„De asemenea , in aceasta zona sunt estimate a fi, prin linia trasata de Curte, aproximativ 70 de miliarde de metri cubi de gaze naturale si 12 milioane de tone de petrol”, a spus Aurescu, potrivit caruia, „solutia Curtii este un succes al aplicarii dreptului international”.
De asemenea, Aurescu a apreciat ca verdictul, ca urmare a caracterului sau corect si echitabil, nu poate fi pus sub semnul intrebarii.
„Este o solutie avantajoasa pentru Romania, care a sustinut permanent o metoda de delimitare conforma cu dreptul international si, evident, o solutie echitabila care este avantajoasa si pentru Ucraina”, a spus Aurescu.
El a subliniat ca aceasta hotarare reprezinta „finalul unui diferend complicat care a presupus de mai bine de 40 de ani, de cand a luat nastere, negocieri cu Uniunea Sovietica de 20 de ani, sase ani si 34 de runde de negocieri cu Ucraina si 4 ani, a luni si 18 zile care se implinesc astazi de confruntare juridica in fata CIJ”.
„Putem spune ca, la finalul acestui proces, obiectivul nostru a fost atins”, a spus Aurescu, referindu-se la faptul ca CIJ a pronuntat o solutie cu un caracter echitabil, clar si nesusceptibil de interpretari, care deschide accesul Romaniei la resursele de hidrocarburi din zona.
„Sentinta pronuntata astazi de catre Curte, care este prima intr-un caz contencios inter-statal in care este implicata Romania si, in acelasi timp, cea de-a 100-a hotarare a CIJ, este o hotarare definitiva, executorie si direct aplicabila imediat, nefiind necesare demersuri pe plan intern de punere in executare sau demersuri la nivelul relatiilor dintre cele doua state”, a spus Aurescu.
Potrivit acestuia, linia trasata de Curte tine cont de dreptul international aplicabil asa cum a fost acesta ajustat in functie de contextul geografic particular al zonei.
Totodata, potrivit lui Aurescu, solutia Curtii confirma munca pe care intreaga echipa a Romaniei a depus-o in ultimii ani si care confirma in mare parte strategia adoptata de partea romana in fata Curtii.
„Vreau sa le multumesc in mod deosebit colegilor mei care au facut acest efort”, a spus Aurescu, adaugand ca este vorba despre un succes al dreptului international, care ridica totodata profilul Romaniei.
Curtea de la Haga a dat castig de cauza Romaniei
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...