Curtea de Conturi arată cine și cum invarte banii sălăjenilor, in paguba lor

curtea-de-conturi-arat-cine-i-cum-invarte-banii-sljenilor-in-paguba-lor0_54261

 

Curtea de Conturi a verificat anul trecut mai multe primării din județul Sălaj unde deja primarii au fost trimiși în judecată pentru diferite fapte pe care procurorii le consideră penale.
A fost verificată Primăria Jibou, unde fostul primar Eugen Bălănean (PSD) a fost destituit de prefect pentru o condamnare cu suspendare. A fost verificată și Primăria Simleu Sivlaniei, unde este trimis în judecată Septimiu Țurcaș (PNL) pentru abuz în serviciu. A fost verificată inclusiv comuna Dragu, unde există suspiciunea de fraudare a alegerilor și unde de peste 20 de ani conduce familia Lazăr (PNL), care de-a lungul timpului a avut diferite probleme în instanță, unul din membrii familiei fiind și destituit din funcția de primar în urmă cu doi ani.

Plăți ilegale pentru modernizarea Jiboului

La Primăria Jibou, Curtea de Conturi a constatat un prejudiciu de 239.000 de lei. Inspectorii au descoperit că la Jibou au fost efectuate plăți pentru cheltuieli care nu au legătură cu activitatea entității, dar și că au fost acordate avansuri fără ca prestatorii de servicii să depună instrumente de garantare pentru justificarea avansurilor acordate. Inspectorii au mai descoperit plata unor servicii de inginerie și proiectare peste cotele legale pentru obiectivul de investiții ”Pietruire Drum comunal DC 20”, dar și plata unor lucrări neexecutate la obiectivul de investiții ”Modernizare străzi în orașul Jibou”. S-au mai desscoperit plata unor lucrări neexecutate la obiectivul de investiții ”Modernizare zona centrală în orașul Jibou” și ”Modernizare sala festivă”. 

Simleu Silvaniei a dat bani bisericilor fără a respecta legea

La Simleu Silvaniei s-a descoperit un prejudiciu de 10.000 de lei creat prin acordarea finanțărilor nerambursabile pentru unități de cult și pentru asociații și fundații care s-a făcut fără respectarea cadrului legal care reglementează atribuirea contractelor de finanțare din fonduri publice nerambursabile.
Inspectorii au mai descopeorit că la Simleu au fost efectuate plăți pentru cheltuieli de capital de la titlul de cheltuieli ”Bunuri și servicii” și că au fost efectuate plăți pentru cheltuieli care nu au legătură cu activitatea entității, dar și că nu s-a stabilit și nu s-a virat la bugetul de stat cota aferentă din sumele încasate din închirierea apartamentelor din blocurile ANL.
Inspectorii au mai descoperit că au fost efectuate plăți pentru cantități de lucrări mai mari decât cele real executate. stop_coloana

Primăria Dragu nu a recuperat banii
dați ilega bisericii și… multe altele

La Dragu s-a descoperit un prejudiciu de 370.000 de lei creat din cauza faptului că încasările în numerar nu au fost depuse în termen în conturile deschise la unitatea de trezorerie și că nu s-a stabilit și nu s-a încasat impozit pentru toate mijloacele de transport a căror proprietari au domiciliul în raza de competență a entității, dar și că nu s-a stabilit și nu s-a încasat taxa pe terenurile agricole deținute de unitățile de cult date în administrare ori în folosință persoanelor fizice. Inspectorii au mai descoperit că la Dragu nu s-a stabilit și nu s-a încasat impozitul pe clădiri pentru toate clădirile deținute de persoanele juridice de pe raza comunei dar și că nu s-a stabilit și nu s-a încasat taxa pentru clădirile care aparțin unității administrativ teritoriale și care sunt închiriate/concesionate unor persoane fizice și juridice. Acordarea finanțărilor nerambursabile pentru unități de cult și pentru asociații și fundații s-a făcut fără respectarea cadrului legal care reglementează atribuirea contractelor de finanțare din fonduri publice nerambursabile.
Inspectorii mai spun că la Dragu nu s-a recuperat de la o unitate de cult sprijinul financiar nerambursabil, pentru acesta nefiind prezentate documente justificative care să ateste utilizarea în scopul pentru care a fost acordat.
Inspectorii mai spun că la Dragu au fost făcute plăți fără ca acestea să fie însoțite de documente justificative care să certifice realitatea lucrărilor de curățare și igienizare a cursurilor de apă facturate de furnizor, dar și că au fost efectuate plăți pentru lucrări la obiective care nu sunt înscrise în patrimoniul entității și că au fost efectuate plăți pentru achiziția unor materiale de construcții pentru care nu există documente justificative care să ateste utilizarea în folosul entității.
S-a mai descoperit că au fost acordate majorări salariale nelegale pentru funcționarii publici și personalul contractual din entitate și că au fost achitate nelegal cheltuieli cu energia electrică pentru spații închiriate sau date în folosință unor terți, dar și că au fost efectuate plăți pentru cheltuieli care nu au legătură cu activitatea entității.