Angajatii din sistemul bugetar, inclusiv cele aproximativ 3.400 de persoane angajate in sistemul de invatamant salajean, isi vor primi drepturile salariale castigate in instantele de judecata esalonat, pana in 2016. Curtea Constitutionala a respins luni contestatia depusa de parlamentarii USL cu privire la actul normativ adoptat in luna octombrie de Camera Deputatilor. In raportul preliminar adoptat in unanimitate de Comisia de Buget-Finante este prevazut ca „plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la 31 decembrie 2011, se va realiza dupa o procedura de executare”. Asadar, pe parcursul anului 2012 statul va achita doar cinci procente din suma datorata bugetarilor, in anul 2013 – 10 procente, in 2014 si 2015 – cate 25 de procente, iar in 2016 bugetarii ar urma sa primeasca 35 la suta din drepturi.
Sindicatele din Invatamant ameninta cu proteste
Liderul Sindicatului Liber din Invatamant – filiala Salaj, Eusebiu Lehene, a informat ca federatia sindicala a transmis un memoriu de protest referitor la starea sistemului de educatie din Romania si situatia angajatilor din invatamantul preuniversitar, comisarului european pentru Educatie, Cultura, Multilingvism, Tineret si Sport – Androulla Vassiliou. Comisarul esuropean este informat ca Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant vor desfasura actiuni continue de protest daca Guvernul Romaniei si, implicit, Ministerul Educatiei nu vor respecta art. 8 din Legea Educatiei care prevede un procent de sase la suta din Produsul Intern Brut pentru finantarea educatiei nationale, si nu modifica cei doi la suta din PIB acordati prin proiectul de buget pe anul 2012 aprobat deja de Guvern. Sindicalistii cer Guvernului sa plateasca sumele datorate angajatilor castigate in instante. Ei spun ca la nivel national, statul datoreaza personalului din invatamant aproximativ 1,4 miliarde de euro, suma la care se adauga si rata inflatiei, ajungandu-se la 1,62 miliarde de euro. In memoriu se arata ca fiecare angajat din invatamant are de recuperat, in medie, 6000 de euro dar statul refuza sa ii restituie. Sindicalistii invoca si nerespectarea hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, mai ales ca situatia esalonarii a fost aprobata si de Curtea Constitutionala. Alte probleme aduse in atentia comisarului european sunt blocarea posturilor in invatamant, personalul insuficient, discriminarea cadrelor didactice pe filiera sindicala.

Scutire de impozit – propunere de compromis
Un grup de parlamentari au inaintat saptamana trecuta Senatului Romaniei un proiect legislativ prin care bugetarii, carora statul le datoreaza drepturi salariale castigate in instanta, sa beneficieze de scutirea de la plata impozitelor si taxelor pentru cladiri, terenuri si autoturisme. Sumele aferente impozitelor ar urma sa fie retinute din datoriile pe care le are statul catre bugetari. Eusebiu Lehene spune ca statul ar trebui sa acorde anumite facilitati bugetarilor carora le datoreaza bani, insa se declara sceptic in privinta adoptarii proiectului legislativ mai ales ca nici macar audientele la ministrul educatiei – Daniel Funeriu nu au fost acceptate. Senatorul Gheorghe Pop a declarat ca pana in acest moment nu a fost prezentat proiectul legislativ in cauza comisiei din Senat, dar o asemenea masura ar fi foarte bine primita de bugetari.