Mai multi agenti economici din Salaj ne-au spus ca au contestat amenzile date de inspectorii Directiei Antifrauda Fiscala Oradea, in urma controalelor inopinate efectuate in cursul acestei luni. Din discutiile cu cei patiti, reiese ca inspectorii fiscali s-au legat de modul in care sunt trecute pe bonul fiscal produsele co-mercializate. Inspectorii au rascolit inclusiv in cosul de gunoi dupa bonuri fiscale, de care s-au servit apoi ca de dovada ca pe acesta este trecuta doar denumirea generica a produsului si nu denumirea integrala si detaliata. Motiv trecut in procesul verbal de sanctionare cu amenda a fost de exemplu faptul ca pe bon figura „pizza”, nu „pizza cu sunca si ciuperci”, de exem-plu. Dupa cum au mentionat explicit in procesul verbal intocmit in urma controlului, inspectorii fiscali au aplicat sanctiuni pentru faptul ca bonul fiscal eliberat clientului „nu cuprinde denumirea produselor vandute (bere, vin, coniac, apa, suc, pizza) in conditiile in care in unitate sunt comercializate mai multe tipuri de produse”. De exemplu, daca este scris pe bonul fiscal „Apa Borsec”, inspectorii au spus ca trebuia sa scrie „Apa Borsec plata”, sau „minerala”, dupa caz. De asemenea, chiar daca a fos scris pe bon „Vin Murfatlar”, inspectorii au spus ca trebuia sa scrie si tipul vinului, de exemplu: rosu dulce, alb demisec s.a.m.d. „Am depus contestatie. Aveam toate documentele in regula, nu a fost problema la meniuri si am eliberat bonuri fiscale. Sunt sigur ca voi castiga, pentru ca nu vad unde este evaziunea, daca eu am eliberat bon fiscal si nu scrie pe bon doar sau , cum fac altii, ci am dus casa de marcat la fiscalizat si am trecut detaliat „bere”, „co-niac”, „vin”, „suc natural”, „Pizza”, „ciorba” etc. Daca nu am facut stop_coloanaevaziune, de ce m-au amendat”, se intreaba retoric unul dintre patronii de restaurant sanctionati de inspectorii antifrauda. Raspunsul il va primi de la justitie, care va decide daca sanctiunea va fi anulata sau este legala.
In incursiunea noastra prin restaurantele din Zalau pentru a constata „pagubele”, restaurantul Alba ca Zapada ni s-a plans ca s-a dus degeaba vestea ca a avut activitatea suspendata. Cei care il administreaza spun ca intr-adevar s-au ales cu o amenda „bunicica”, dar ca nu a fost cazul suspendarii temporare a activitatii, cum s-a intamplat cu alte restaurante.
Bacsisul e ilegal
O alta neregula reclamata si sanctionata de inspectorii antifrauda a fost bacsisul ospatarilor. Daca in alte tari a nu lasa bacsis este interpretat ca lipsa de respect sau ca clientul nu a fost multumit de ser-viciile acordate, in Romania daca un client lasa un leu bacsis ospatarului, iar acesta din urma il accepta, este o ilegalitate. Ei bine, aici au fost prinsi multi ospatari cu bani peste ce spune casa de marcat si a fost loc de amenzi consistente. Aici ar fi buna o lege a bacsisului si sa se puna impozit pe aceste venituri incasate „necuvenit” de ospatari sau de barmani.