Nici ca a inceput bine anul, ca sindicatele din sistemul public s-au pus pe treaba. Daca piche-tarile celor de la Cartel Alfa, pentru a sensibiliza Guvernul sa dea si in acest an facilitati angajatorilor care trimit personalul in somaj tehnic, a fost laudabila, protestele celor din administratia publica locala sunt (pentru a cata oara?) un gest de nerusinare.
Functionarii publici ameninta ca merg pana in panzele albe daca guvernantii nu schimba regulile jocului de criza. Ce disponibilizari? Ce diminuarea veniturilor? Ce desfiintarea unor sporuri? Cum ramane cu caldurica fotoliilor lor? Dintr-o pozitie dintot-deauna favorizata, salariatii de la stat anunta ca din 12 februarie blocheaza activitatea institutiilor in care lucreaza, dupa ce ieri dimineata au refuzat sa raspunda solicitarilor contribuabilului. Daca ieri, cetateanul platitor de taxe si impozite nu a avut acces in institutiile publice timp de doua ore, de la finele sapta-manii viitoare, ar putea avea surpriza de a fi refuzat pe durata nedeterminata. Functio-narii sunt suparati ca raman fara slujbe si ca li se umbla la sporuri.
Criza a dat peste cap si planurile privatului, nu doar pe cele ale statului roman. Firmele s-au inchis pe capete, salariatii, trimisi acasa.
Lucratorul de la stat nu vrea nicicum sa inteleaga. El stie ca de cand e lumea lume serviciul lui a fost unul stabil. Prima pentru refacerea capacitatii de munca, banii de haine, sporul de dispozitiv ori cel de antena sunt luxuri pe care, in conditiile actuale, bugetul nu si le poate permite. Bugetul nu mai este ce era, iar dezmatul pe banii statului trebuie sa ia, odata si-odata, sfarsit.