Cunoscutul medic cardiolog din Zalau Minodora Bogdan atrage atentia celor care fumeaza ca acest viciu le reduce viata cu cel putin 10 ani, iar sanatatea lor este foarte mult subrezita.
"Fumatul afecteaza toate organele si, din pacate, oamenii isi dau seama prea tarziu de cat rau si-au facut cu vrerea sau, mai degraba, cu inconstienta lor”, afirma doamna doctor Minodora Bogdan, in incercarea de a-i convinge pe oameni sa renunte la acest drog otravitor reprezentat de tutun.
“În afara de plamâni si de inima, despre care se stie în ce masura sunt afectate de fumat, mai exista si alte afectiuni pe care le poate provoca fumatul. De asemenea, copiii expusi la fumul de tigara se îmbolnavesc mai des de bronsita, astm bronsic, pneumonie, otita medie, afectiuni dermatologice si au întârzieri în dezvoltarea creierului", spune medicul.
Minodora Bogdan ne mai spune ca Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a categorisit fumatul o problema publica, în urma numarului mare de decese din urma perioada. Potrivit OMS, la nivel mondial, fumatul omoara mai mult de 6 milioane de oameni anual, dintre care 600.000 ca fumatori pasivi. Se estimeaza ca 1 din 2 fumatori vor muri din cauza unei boli legate de fumat, ne atrage atentia medicul zalauan si ne face un sumar al celor mai grave boli cauzate de fumat.
Diabet: Înainte de toate, ar trebui sa renuntati la fumat deoarece substantele toxice din tigara interfereaza procesul de transformare al zaharului în energie, crescând astfel riscul de diabet. În plus, acele substante împiedica folosirea insulinei de catre organism, ducând la acumularea glucozei. Infectii: Fumatorii au un risc ridicat de infectii de toate felurile. Riscul de infectii este mai mare pentru ca sistemul respirator este implicat direct, dar si din cauza ca oamenii care fumeaza au sistemul imunitar este mult mai slabit.
Boli oculare: Peste timp, toxinele ramase în organism în urma fumatului poate cauza degenerescenta maculara. De asemenea, oamenii care fumeaza pot suferi de vedere încetosata.
Cancer: Nu este secret faptul ca fumatul poate cauza cancer pulmonar sau alte boli ale sistemului respirator. Toxinele afecteaza în mod direct sanatatea celulelor, provocând dezvoltarea lor anormala. Pe lânga cancerul pulmonar, creste riscul de aparitie si a urmatoarelor tipuri de cancer: stomac, mamar, pancreas, rinichi.
Deteriorari cerebrale: Acumularea de toxine în sânge în urma fumatului poate avea o reactie negativa la nivelul creierului. Substantele toxice sunt transportate odata cu oxigenul în procesul de oxigenare a celulelor, afectând concentrarea si memoria.
Îmbatrânirea prematura: Efectele negative ale fumatului sunt vizibile pe piele. Dupa o perioada mai lunga de fumat este accelerat procesul de îmbatrânire, aparând liniile fine si ridurile. Substantele toxice din tigara afecteaza regenerarea celulara, plus productia de proteine (colagen si elastina) produse de piele.
Impotenta si menopauza precoce: La barbati exista riscul impotentei, schimbari la nivel hormonal si probleme de fertilitate. La femei, pe lânga problemele de feritilitate, fumatul mai poate aduce si tulburari de ciclu menstrual, menopauza precoce, dar si, cel mai grav, aparitia cancerului de col uterin.
Si, ca un bun crestin, doamna doctor cardiolog Minodora Bogdan incearca sa explice fumatorilor ca fumatul este nu numai un viciu, ci si un pacat.
“Dumnezeu ne-a lasat sanatosi. Prin fumat, care ne distruge sanatatea, “lucram” impotriva lucrarii lui Dumnezeu. Macar in perioada aceasta a sarbatorilor sa initiem ceva benefic pentru noi, pentru sanatatea noastra si sa renuntam la viciul fumatului”, spune Minodora Bogdan.
rn
Minodora Bogdan a performat
in medicina, dar si in sport
rn
Minodora Bogdan a fost sefa a Sectiei Cardiologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Zalau. In prezent este medic cardiolog la propriul cabinet privat. Iar cea care are grija de inimile salajenilor este o fosta sportiva de performanta. Din anul 2013, participa anual la Jocurile Mondiale ale Medicinei si Sanatatii.
In tinerete, dr. Minodora Bogdan a practicat mai întâi gimnastica, pentru ca apoi sa urmeze o frumoasa cariera voleibalistica, de aproximativ 17 ani. Pe cand era in clasa a IX-a, era deja convocata la Nationala de tineret, iar dupa doi ani a ajuns la Nationala mare! Timp de 10 ani a îmbracat tricoul formatiei Universitatea Cluj, care evolua în prima liga. La vârsta de 28 de ani, Minodora Bogdan a renuntat la sportul de performanta, dupa ce a ramas însarcinata.
Aflata anul acesta la a sasea participare a Jocurilor Mondiale ale Medicinei si Sanatatii, cardiologul Minodora Bogdan (cat. 65 – 69 de ani.) a fost una dintre vedetele delegatiei “tricolore” din Malta, cucerind nu mai putin de sapte medalii de aur, la probele de 5.000 de metri, saritura în înaltime, saritura în lungime, aruncarea discului, sulita, ciocan, dar si pentatlon.
rn