Cum vor vota romanii din străinătate

imagine-articol0_47488

 

Comisia de Cod electoral si-a asumat în unanimitate proiectul privind votul prin corespondenta, elaborat de Autoritatea Electorala Permanenta, intrat în dezbaterea Senatului. Proiectul prevede ca alegatorii cu domiciliul sau resedinta în strainatate care doresc sa-si exercite dreptul de vot prin corespondenta la alegerile parlamentare, prezidentiale sau europarlamentare se pot înscrie în Registrul electoral cu optiunea pentru acest tip de vot. Alegatorul care a confirmat primirea documentelor necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta nu îsi poate exercita dreptul de vot la acel scrutin în cadrul sectiei de votare. 

Înregistrarea alegatorilor cu domiciliul sau resedinta în strainatate care doresc sa voteze prin corespondenta se pot înscrie în Registrul electoral cu optiunea pentru acest tip de vot prin cerere scrisa, – datata si semnata depusa personal sau transmisa prin posta catre misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta, la care anexeaza o copie a oricarui înscris oficial emis de catre statul strain din care rezulta adresa de domiciliu sau resedinta unde locuieste, precum si o copie a actului de identitate – sau prin intermediul formularului electronic pus la dispozitie on-line de catre Autoritatea Electorala Permanenta – la care anexeaza câte o copie, în format electronic, o fotografie sau imagine a actului de identitate, a oricarui înscris oficial emis de catre statul strain din care rezulta adresa de domiciliu sau resedinta unde locuieste, precum si a unei cereri scrise, semnate si datate.
Perioada de înscriere în Registrul electoral cu optiunea pentru votul prin corespondenta la alegerile parlamentare la termen si prezidentiale este între 1 martie si 30 iunie din anul în care au loc alegeri.
Documentele necesare exercitarii dreptului de vot prin corespondenta stop_coloana care sunt transmise alegatorului sunt: un plic exterior prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior si certificatul de alegator; plicul interior prevazut cu elemente de siguranta care sa asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse optiunea sau optiunile de vot; certificatul de alegator; instructiuni privind exercitarea dreptului de vot.
Posta Româna asigura trimiterea plicurilor exterioare catre alegatori pâna cel mai târziu cu 45 de zile înaintea datei alegerilor, prevede proiectul. Misiunile diplomatice, oficiile consulare, sectiile consulare si institutele culturale din strainatate ale României asigura imprimarea de buletine de vot prin corespondenta cuprinzând toti candidatii la scrutinul respectiv, precum si punerea libera si gratuita a acestora la dispozitia alegatorilor, în spatiile accesibile publicului din sediile proprii.
Plicurile trebuie expediate de alegatori cu suficient timp înaintea datei votarii, pentru a asigura livrarea acestora pâna cu 3 zile înaintea datei votarii, inclusiv, la sediul biroului electoral de circumscriptie pentru cetatenii români cu domiciliul sau resedinta în afara tarii. În ziua votarii, biroul electoral pentru votul prin corespondenta desigileaza urnele de vot si desigileaza plicurile. Cheltuielile privind votul prin corespondenta se suporta de la bugetul de stat.