În rândul companiilor există tendința de a flexibiliza locul de muncă. Iar anul acesta, spațiul de lucru al angajaților s-a transformat considerabil din cauza pandemiei. Pentru unii dintre noi, aceasta este o perioadă dificilă din mai multe puncte de vedere, iar faptul ca viața personala interferează cu viața profesioanală poate reprezenta un factor deconcertant. Astfel, pentru a ne menține o stare de spirit optimă, dar și pentru a întreține productivitatea în muncă, primul pas în toată acestă experiență este să ne simțim confortabil pe parcursul orelor de muncă.

Când lucrăm de acasă, capacitatea de concentrare poate scădea dacă lucrăm într-un mediu zgomotos sau, din contră, se poate ridica dacă ne desfășurăm activitatea într-un spațiu în care ne simțim apți de a livra rezultate. Pentru bunăstarea ta psihică dar și fizică, ai nevoie de un spațiu amenajat exact așa cum îți place ție. În doar câțiva pași simpli, te poți bucura de munca de acasă și chiar vei gestiona mult mai bine provocările care vin odată cu aceasta.

Găsește spațiul potrivit. Înainte de toate, e nevoie să te orientezi către zona cea mai liniștită din casă pentru a-ți organiza spațiul ideal în care să desfășori munca. Liniștea are un impact major asupra capacității de concentrare a angajatului, asupra motivației acestuia și, deci, asupra productivității sale. Deși o cameră separată transformată în birou ar fi ideală, pentru cei mai mulți dintre noi nu este posibil. Astfel că orice încăpere din casă poate îngloba un spațiu personal pentru birou. Fie că alegi un colț din living, dormitor sau bucătărie, asigură-te că peste zi este cea mai bună variantă pe termen lung. Nu uita că trebuie să dispui de prize și prelungitoare pentru a conecta echipamentele electronice, lumină suficientă dacă lucrezi mult în fața calculatorului, iar după ce stabilești aceste detalii, poți trece la următorul pas.

Mobilierul. Va fi ales cu atenție pentru că sunt piese pe care le poți folosi pe parcursul mai multor ani. Alege cu atenție un birou și un scaun de calitate potrivit staturii și greutății corporale.

Recuzita profesională, formată din dosare, contracte ori dispozitive digitale stă depozitată într-o zonă dedicată. Eliminăm astfel întreruperile și timpul irosit căutând diverse elemente care te ajută la finalizarea proiectelor. Pentru a nu pierde șirul sarcinilor zilnice ne putem crea un sistem unic de inventariere pe o aplicație mobilă, un calendar, pe un laptop sau o agendă. Tot pentru creșterea productivității se recomandă următorii 5 pași. Eficiența lor crește dacă îi repetăm zilnic:

1.Golește biroul.

2.Sortează obiectele de pe masa de lucru.

3.Folosește organizatoare.

4.Împarte spațiul în zone cu utilități precise.

5.Organizează-te fizic și digital.

Se recomandă să împărțim activitățile în segmente de câte 25 de minute pentru a avea rezultate cât mai bune. Atunci când lucrăm de acasă avem nevoie de un plus de motivație și concentrare, așa că organizarea biroului personal cu siguranță aduce cu sine efecte pozitive. Urmând sfaturile de mai sus, în mai puțin de o saptămână puteți organiza totul ca la carte. Spor la treabă!