Din cei 875.000 de romani care si-au depus declaratia de impozit anul trecut, peste 170.000 s-au trezit in situatia inedita de a fi cautati de Fisc pentru a primi datoria pe care statul o avea la ei
Depunerea declaratiei de venit global nu inseamna numai evitarea amenzii, ci si posibilitatea de a primi bani de la Fisc si nu de a da.
Din datele obtiunute de Gandul, anul trecut, aproape 20% dintre persoanele fizice care si-au depus declaratia de venit global au primit bani de la Fisc. In total este vorba despre peste 142 de milioane de lei (34 de milioane euro), adica circa 830 de lei primiti, in medie, de fiecare persoana care, dupa ce si-a depus declaratia aferenta veniturilor obtinute in 2008, a fost anuntata ca are de incasat bani, conform datelor Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), obtinute la solicitarea Gandul. Motivul pentru care unii angajati primesc bani este ca multe firme au preferat sa plateasca, preventiv, mai mult la bugetul de stat cand a venit vorba despre impozitul pe salarii, in urma confruntarii datelor trimise de firma cu cele depuse de angajat reiesind astfel sumele de bani cu care statul este dator contribuabililor. Cei care nu depun declaratiile pana la termenul-limita la administratiile financiare nu primesc banii inapoi, daca este cazul.
Nedepunerea declaratiei nu te scapa de datorii
Exista insa si situatia opusa, in care firma a oprit angajatului un impozit mai mic decat cel care trebuia, ceea ce inseamna ca, in urma depunerii declaratiei, este posibil ca persoana respectiva sa fie ea datoare statului si nu invers. Fiscul va incepe in acest caz, indiferent daca declaratia a fost depusa sau nu, procedura de recuperare a datoriei, care poate lua, in final, forma popririi veniturilor, respectiv a opririi datoriei din salariu, direct de la firma unde lucreaza angajatul. Mai mult decat atat, conform legii, nedepunerea declaratiei de impozit pe venit global pana la termenul-limita este sanctionata cu o amenda de la 10 la 100 de lei.
97% dintre cei vizati si-au depus declaratiile
Anul trecut, gradul de depunere a declaratiilor a fost de peste 97%, respectiv peste 875.000 de persoane. Procentul foarte mare a fost, cel mai probabil, obtinut dupa expirarea termenului-limita, tinand cont ca doar cu cateva zile inainte de acesta, 15 mai 2009, gradul de depunere era de doar 24%. In acea perioada, Fiscul a deschis mai multe birouri de primire a declaratiilor.
Anul acesta, Fiscul se asteapta ca numarul angajatilor care au obtinut venituri suplimentare, cum ar fi cei platiti pe drepturi de autor, care practica profesii liberale sau care au obtinut venituri peste granita, sa fie tot in jurul valorii de 900.000 de persoane. Dintre acestea, circa 80.000 primesc bani pe contracte de drepturi de autori. In 2010, data-limita de depunere este 17 mai.
Cum se primesc banii
Prioritar cand vine vorba despre primirea banilor este viramentul bancar, direct in cont, in cazul in care depunatorul a precizat in declaratie contul bancar sau in cazul in care organul fiscal detine date despre acesta. Viramentele bancare se fac inclusiv pe cardurile de credit sau de debit.
Daca viramentul bancar nu este posibil, din diverse motive, in cazul in care diferenta de impozit de restituit este intre 5 si 150 de lei plata se va face prin mandat postal. Daca suma este mai mare de 150 de lei inclusiv, ea poate fi incasata doar de la casieriile trezoreriei statului.
Problema formularelor
Anul trecut, Fiscul a renuntat sa mai trimita formularele prin posta, pentru a economisi circa 1,2 milioane de euro. Alternativele ramase sunt fie sediile administratiilor financiare, fie adresa de internet www.anaf.ro, de unde pot fi descarcate formularele. Tot anul trecut a fost introdusa si posibilitatea de a trimite declaratia direct prin calculator, documentele trebuind sa contina o semnatura digitala. Pentru ca obtinerea semnaturii digitale, de la una dintre firmele agreate de Ministerul de Finante, costa circa 100 de euro, metoda nu s-a dovedit populara.
In functie de veniturile obtinute in 2009, angajatul trebuie sa completeze unul sau mai multe dintre formularele: 200 „Declaratia speciala privind veniturile realizate”, 201 „Declaratia privind veniturile din strainatate” sau 221 „Declaratie privind veniturile din activitati agricole impuse de norme de venit”. In majoritatea cazurilor se completeaza doar formularul 200.
2% pentru organizatiile non-profit
Cei care depun declaratiile la termen au posibilitatea de a redistribui 2% din impozitul datorat statului catre o organizatie non-profit. Optiunea poate fi gasita la capitolul III din formularul 200, unde va trebui precizat numele organizatiei, codul de identificare fiscala si contul bancar (IBAN) unde sa fie virati banii. In cazul in care veniturile au fost obtinute doar din salariu sau din pensie, pentru redistribuirea celor doua procente catre o astfel de asociatie sau organizatie, trebuie depus la administratiile financiare formularul 230.
INFO PLUS
100 de lei amenda maxima care poate fi aplicata de Fisc in cazul nedepunerii la timp a declaratiei de impozit pe venit global