Persoanele care au lucrat in mai multe tari pot beneficia de drepturi de pensie in fiecare dintre ele.
Cele mai importante aspecte ce trebuie respectate pentru a putea beneficia de drepturile de pensie din celelalte state sunt: pe de o parte, ca munca in alte tari sa se fi desfasurat in conditii de legalitate si, pe de alta parte, ca cineva sa fi platit contributiile sociale.
Cererea de pensie va trebui depusa la casa de pensii din tara in care locuim sau din ultima tara in care am lucrat, stabileste regulamentul european ca principiu.
Apoi, autoritatile romane sunt cele care se ocupa de stabilirea pensiei pentru toate perioadele lucrate in celelalte tari. in acest sens, casa de pensii la care facem cererea este cea care trebuie sa se ocupe de toate calculele, sa ceara informatiile necesare cu privire la sistemele de pensii din tarile respective etc.
Potrivit informatiilor oferite pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), la depunerea cererii de pensie pentru limita de varsta, anticipata sau anticipata partiala, solicitantii au nevoie de urmatoarele documente, pe langa cererea de pensie:
– formularul de cerere E 202;
– formularul E 207;
– o declaratie pe propria raspundere;
– o copie dupa actul de identitate romanesc (daca detin dubla cetatenie sau daca au mentinut cetatenia romana);
– carnetul de munca original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate;
– livretul militar original sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate;
– diploma de studii originala sau in copie certificata de institutiile competente din strainatate sau adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor, certificarea absolvirii acestora si forma de invatamant;
– o adeverinta privind sporurile si adaosurile reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca.