Alimentaţia scroafei la sfarşitul perioadei de gestaţie are o importanţă deosebită in producerea de loturi de purcei mulţi şi uniformi. Raţiile ce depăşesc 8.400 Kcal/ zi dau un indice al greutăţii purceilor la naştere superior celor cu raţii sub numărul amintit. In practică s-a observat că fermierii care au rezultate bune procedează in felul următor; readuc scroafele intr-o stare de intreţinere bună administrandu-le la inceputul perioadei de gestaţie 3-3,5 kilograme pe zi furaj pe o perioadă de 30-40 de zile. Apoi reduc nivelul alimentaţiei la 2,5 kilograme pe zi. la sfarşitul perioadei de gestaţie cresc raţia la 3 kilograme pe zi. A nu se neglija necesarul diferit de nutrienţi in perioada de gestaţie a scroafelor. Administrarea nutreţului in raţii egale pe toată perioada gestaţiei, riscă blocarea scroafei la intrarea in maternitare (lipsa de apetit).
Utilizarea pe perioada gestaţiei a unor raţii diferite a determinat rezultate superioare in privinţa indicelui greutăţii purceilor la naştere. Hrănirea la discreţie in perioada de discreţie. Modul de hrănire a scroafei in maternitate are o influenţă deosebită asupra greutăţii purceilor la naştere, in fătarea următoare. Aportul in energie şi proteină are un rol important. Acestea trebuie permanent să fie cat mai aproape de necesarul scroafei, Fără indoială sistemul de hrănire la discreţie are un avantaj deosebit. In practică, in maternitate in prima săptămană se fixează o raţie mai mică, pentru ca apoi să se administreze pană la zece kilograme pe zi, dacă este posibil in două tainuri (dimineaţa şi seara). Acest mod de distribuire a hranei evită problemele legate de nivelul crescut al ingestiei, furajul fiind administrat in două tainuri.
Alimentaţia la discreţie, in maternitate are un efect pozitiv asupra purceilor din fătarea următoare. Dar ar fi de dorit să se utilizeze in această perioadă şi unele suplimente alimentare. Purceii ar avea greutăţi mult mai mari in fătările ulterioare.