Salajenii au mai dorit sa le ofere înca o data încrederea lor unor primari care au dosare penale pe rolul instanțelor sau chiar au fost arestați preventiv.
Primarii salajeni cu probleme penale realeși în 5 iunie sunt Septimiu Țurcaș de la Șimleu Silvaniei, Liviu Farcaș de la Cizer, Vasile Lazar de la Maeriște, Ioan Cheșeli de la Cristolț și Maghiar Isaia de la Balan.
Am scapat însa de câțiva dintre primarii cu probleme penale. Printre aceștia îl amintim pe Ioan Barou, care mai vroia un mandat la Bocșa deși a fost destituit de prefect, dar și pe Varga Andrei de la Cehu Silvaniei, Andrei Maior de la Crișeni și Radu Capîlnașiu de la Zalau, care este cercetat de DNA.
PNL conduce topul primarilor din Salaj cu probleme penale realeși, având patru astfel de cazuri, în timp ce PSD are doua astfel de cazuri.
Primarii acuzați de fapte penale și realeși de salajeni
Primarul orasului Șimleu Silvaniei, Septimiu Țurcas (PNL), a fost trimis în judecata, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri și uz de fals.
Liviu Nicolae Farcaș (PNL), primarul comunei Cizer, a fost trimis în judecata acuzat de conflict de interese, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț în incompatibilitate cu funcția deținuta și de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție.
Vasile Lazar (PNL), primarul comunei Maeriște, a fost trimis în judecata și condamnat pentru doua infracțiuni la pedeapsa amenzii penale de 6.000 de lei. El a fost achitat doar pentru o fapta, cea de abuz în serviciu. Ioan Cheșeli (PSD), primarul comunei Cristolț, a fost trimis în judecata pentru ca a acordat contracte de lucrari “cu dedicație”, dar nu fara “interese materiale”.
Primarul comunei Balan, Maghiar Isaia (PSD), a fost reținut pe 26 noiembrie de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj, fiind acuzat de savârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu asimilate faptelor de corupție și conflict de interese.
Comuna Dragu – cazul cu totul special al Salajului
Pe vremea când Rodica Lazar (PNL) – soacra actualului primar -, era în funcție, a comasat terenurile mai mici de 30 de ari ale cetațenilor, terenuri care nu erau eligibile pentru subventia pe suprafata data de APIA. Le-a comasat și le-a închiriat, teoretic, Primariei din Dragu. Apoi primarița stop_coloana Lazar le-a dat în folosința, tot teoretic, nurorii sale, Angela Lazar, acum primar la Dragu. Cum legea spune ca subvenția pe suprafața se acorda persoanei care utilizeaza terenul, Angela Lazar s-a deplasat la APIA și a depus cerere pentru subvenție. Fosta și actuala primarița din Dragu, soacra și nora, au scapat însa de proces, fiind achitate de Curtea de Apel Cluj. Nu însa și soțul noului primar și fiul vechiului primar. Claudiu Lazar, s-a aflat în conflict de interese pentru ca și-a angajat mama, pe Rodica Lazar, fost primar al comunei Dragu, în funcția de consilier personal al primarului.
Primari acuzați de care am scapat
Varga Andrei (UDMR), fostul primar al orașului Cehu Silvaniei, este trimis în judecata pentru mai multe infracțiuni de abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals. A efectuat decontari ilegale la mai multe lucrari neefectuate, prejudiciind astfel bugetul local; a majorat nelegal cu suma cu 74.929 de lei prețul unui contract de lucrari încheiat între firma Drum Construct și Primaria Cehu Silvaniei. Ioan Catana, fostul primar PSD-ist al comunei Chieșd, a fost acuzat la începutul lunii martie a anului trecut de catre procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj de trei fapte de corupție și conflict de interese. La începutul lunii aprilie, procurorii au renunțat la doua capete de acuzare dupa cum ne informa la acel moment Pompilia Stana, purtatorul de cuvânt al Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj.
Ioan Barou (PNL), fostul primar al comunei Bocșa, a fost condamnat la un an și jumatate de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție. Primarul a fost condamnat pentru ca a emis acte false fiului secretarului comunei, ajutându-l astfel pe acesta sa obțina subvenții pentru construirea unei case. Primarul din Crișeni, Maior Andrei (UDMR), condamnat la pedeapsa de 6 luni de închisoare cu suspendare și doi ani și șase luni termen de încercare, pentru savârșirea infracțiunii de conflict de interes, a fost și el destituit de prefect la începutul anului trecut.