Insolația apare ori de câte ori ne expunem prea mult timp unei temperaturi foarte ridicate, indiferent dacă stăm direct în bătaia soarelui sau doar stăm într-o zonă supraîncălzită. Când temperatura internă a corpului depășește 40 grade Celsius, situația devine de-a dreptul critică pentru sănătate și poate amenința viața. Insolația este o afecțiune extrem de serioasă, care trebuie tratată de urgență. Cu cât se întârzie intervenția, cu atât mai afectate vor fi organele interne, iar în anumite cazuri de gravitate deosebită se poate ajunge și la deces.

Această afecțiune apare dacă organismul își pierde abilitatea de a-și menține temperatura corectă și devine prea fierbinte. Extenuarea cauzată de căldură apare atunci când persoana devine supra-încălzită, își pierde lichidele și sarea din organism, ceea ce duce la stare de oboseală, slăbiciune, leșin și crampe musculare dureroase.

Esențiale în prevenirea insolației sunt hidratarea și menținerea temperaturii sub control atent. Printre metodele de prevenire mai amintim: îmbrăcămintea lejeră, ușoară, din materiale naturale, care permit corpului să respire și să se răcească, apoi consumul unei cantități suficiente de apă și lichide, pentru a se înlocui ceea ce se pierde prin transpirație. De asemenea, se recomandă ca în zilele caniculare să nu lăsați copiii sau animalele de companie în mașinile parcate, chiar dacă aveți geamul deschis și locul este umbrit. Într-o mașină parțial închisă, temperatura poate crește cu 7 grade/10 minute.

În partea cea mai fierbinte a zilei (între orele 11.00-17.00), încercați să evitați activitățile obositoare, creșteți consumul de lichide hidratante și faceți pauze dese la umbră sau la răcoare. Evitați arsurile solare, deoarece acestea afectează modul în care corpul își reduce temperatura. Purtați pălării cu boruri late și utilizați creme de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. Dacă cineva este predispus la insolații din cauza medicamentelor, a vârstei sau a stării de sănătate, trebuie să se asigure ca în zonă există un punct medical de prim-ajutor.

Simptomele asociate insolației includ: temperatura foarte mare a corpului; confuzie, convulsii (mai ales la copii), delir verbal, vorbire îngreunată, iritabilitate, comă; modificări ale umidității pielii – dacă insolația este produsă de expunerea la temperaturi foarte mari, atunci pielea va fi fierbinte și uscată, iar dacă insolația este produsă de efort fizic în exces, atunci pielea va fi umedă; greață și vărsături; durere de cap pulsatilă; modificări de culoare a pielii (pielea se înroșește odată cu creșterea temperaturii); respirația accelerată; ritm cardiac crescut, pe măsură ce corpul încearcă să reducă temperatura.

Insolația poate avea diferite complicații, în funcție de cât de prelungită este expunerea organismului la temperaturi ridicate. Dacă temperatura corpului nu este imediat redusă, organele interne se pot dilata și pot fi definitiv degradate.

Când vorbim despre tratamentul acestei afecțiuni, principalul obiectiv este reducerea cât mai rapidă a temperaturii corporale prin imersia în apă răcoroasă (nu rece); răcirea pielii prin șprițarea de vapori de apă; comprese cu apă la temperatura camerei, în zonele cu vase mari de sânge; relaxarea mușchilor prin administrarea de medicamente care împiedică sau reduc tremurul- ca reacție a corpului la tratamentele de răcire, consumul a cât mai multe lichide (exclus alcoolul). Atunci când situația o impune, apelați la ajutor medical specializat.