Cei care doresc sa demareze o afacere acum, pe timp de criza, trebuie sa aleaga cu precautie domeniul de activitate. Nu de alta, dar in ultima perioada, mii de patroni s-au vazut nevoiti sa suspende activitatea firmelor lor care nu dau randament, iar alte mii dau faliment.
Specialistii recomanda sa incepeti afacerea cat inca aveti un job, intrucat va dura o vreme pana ce societatea dumneavoastra va avea profit. In felul acesta veti trece mai usor peste faza de inceput, dispunand de banii necesari pentru a va intretine si a face cheltuielile marunte pe care le implica infiintarea firmei. Tot inainte de a da startul businessului, este bine sa va faceti o lista cu potentialii clienti si colaboratori.
Studiu de piata
Stabilirea domeniului de activitate se va face doar dupa o cercetare prealabila a pietei. Nu orice afacere merge si cu siguranta nu sunteti dispus sa investiti intr-un business ale carui sanse de reusita sunt zero din start. Incercati sa nu supraestimati potentialul pietei. Verificati cati concurenti ati avea, ce profil au consumatorii din zona in care veti activa. Si, nu in ultimul rand, intrebati-va daca produsele ori serviciile pe care ar urma sa le oferiti vor avea cautare. Un studiu de piata corect va va permite sa faceti corectiile necesare cat inca sunteti la stadiul de proiect.
Planul de afaceri
Intocmirea unui plan de afaceri, cu scopul exact pe care il urmariti, cu suma de care aveti nevoie pentru inceperea si derularea activitatii, v-ar putea ajuta sa evitati un eventual esec. Asa ca, adunati cat mai multe informatii cu privire la tipul afacerii pe care doriti sa o incepeti. Cercetati piata, aflati cat mai multe despre concurenta, oferte, preturi. Cu cat este mai detaliat planul de afaceri, cu atat reduceti mai mult riscurile. Si, mai mult, va poate ajuta sa obtineti fonduri europene. Un ajutor in acest sens puteti gasi pe site-ul Ministerului Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri.
Reclama
Dupa ce ati stabilit carui public va adresati, pregatiti un plan pentru atragerea clientilor. Verificati ce tip de reclame v-ar ajuta, dupa care lansati o campanie de marketing. Puteti opta pentru distribuirea de pliante, reclame in ziare si reviste, achizitionarea de spatii de emisie la radio sau TV. Nu neglijati, totusi, costurile pe care le implica.
Cheltuiti cu cap
Dupa cum precizam mai sus, profitul nu va ajunge in buzunare din prima. Tocmai de aceea, incercati sa nu faceti cheltuieli inutile de la inceput, cum ar fi inchirierea unui birou sau angajarea mai multor persoane. Cele mai multe afaceri de succes incep acasa, cu unul sau doi angajati. In timp, odata cu dezvoltarea afacerii, veti putea creste numarul de personal si va veti putea coordona afacerea dintr-un birou luxos.
Peste 80.000 de curajosi
Aproximativ 82.000 de antreprenori s-au incumetat sa inceapa anul acesta o afacere. Cele mai cautate domenii pentru care romanii au optat sa porneasca o afacere in an de criza au fost consultanta pentru afaceri si management, comertul cu amanuntul si constructiile, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului. Dintre cei care au infiintat societati de comert cu amanuntul, majoritatea au optat pentru vanzarea produselor alimentare, a bauturilor si a tutunului.