O analiză temeinică despre beneficiile pe care parlamentarii și le-au votat în anul 2015 și despre cât cresc veniturile acestora este publicată de Mediafax și vine să confirme că bunăstarea personală este una din prioritățile, dacă nu chiar primul obiectiv al celor care au fost aleși să reprezintele interesele comu-nităților care i-au votat.
Legea pensiilor speciale pentru parlamentari, votată prima dată în vară, retrimisă în parlament de președin-tele Iohannis și votată din nou luna aceasta, va aduce bani frumoși senatorilor și deputaților, în funcție de câte mandate a avut fiecare. Parlamentarii beneficiază însă și de un plus de 10 la sută la leafă, ca toate categoriile de bugetari, ca urmare a măririlor pe care le-au decis anul acesta.
Indemnizatia bruta medie a unui deputat sau senator este de aproximativ 7.000 de lei, daca acesta nu ocupa si functii de conducere în Parlament, în comisii sau în Biroul Permanent al Camerei din care face parte. Pentru sefii de comisii si liderii Biroului Permanent, indemnizatia bruta poate depasi 19.000 de lei, caz în care pensiile lor ajung în jurul valorii de 15.000 de lei brut.
Pensie de 5.500 de lei pentru 12 ani de “muncă”
Pentru un salariu brut mediu de parlamentar, de aproximativ 7.000 de lei, pentru un mandat complet pensia ar fi de 1.850 de lei. Foarte probabil, nu mai există nimeni în România care pentru patru ani de muncă să primească o astfel de pensie. Practic, pentru fiecare an lucrat primește aproape o pensie medie pe care un sălăjean o primește după munca de o viață. Pentru doua mandate, un parlamentar va avea stop_coloana pensie de 3.700 de lei, iar pentru trei mandate ar fi de 5.500 de lei.
Zece la sută în plus, ca la orice bugetar
Veniturile deputatilor si senatorilor în baza carora au fost calculate aceste pensii speciale urmeaza însă sa creasca de la 1 ianuarie cu 10 la sută, potrivit unei modificari legislative aprobate de parlamentari la finalul acestui an, prin care parlamentarii au decis majorari salariale de 10 la sută pentru toți bugetarii. Bineînțeles că senatorii și deputații sunt printre beneficiari. Indemnizatia bruta medie a acestora ar urma sa ajunga la 7.700 de lei pentru majoritatea parlamentarilor. Aceste sume vor influenta direct si nivelul de la care se vor calcula pensiile speciale.
Bani de transport pe propria răspundere
Un alt beneficiu pe care senatorii si deputatii si l-au acordat se refera la sumele forfetare pentru transport. Parlamentarii nu vor mai beneficia de masini pentru a se deplasa în teritoriu, dar vor primi o suma fixa de bani, pe care o vor putea justifica prin declaratii pe propria raspundere, pentru a-si asigura singuri transportul. Aceasta suma va fi de 1.400 de lei pentru fiecare senator si deputat, indiferent de locul în care îsi are domiciliul sau ce cirumscriptie reprezinta.