Preturile net inferioare celor de pe piata autohtona, ii determina pe tot mai multi romani sa-si cumpere o masina din statele UE. Pentru a nu avea surprize neplacute atunci cand iti cumperi o masina de la vecini, fie ea noua sau nu, trebuie sa stii cateva lucruri.
Ai grija ca vanzatorul sa-ti dea toate documentele. In contract trebuie sa fie mentionate denumirea/numele si adresa vanza-torului si cumparatorului, pretul, caracteristicile automobilului, data achizitiei, modalitatile de plata si data livrarii. Pe langa contract, in functie de tipul masinii, trebuie sa mai primesti si alte documente.
Pasul 1: Ce acte trebuie sa primesti
Pentru un automobil nou trebuie sa ti se remita:
o factura de achizitie in care sa fie mentionat cel putin pretul fara TVA si numarul de sasiu;
certificatul de inmatriculare sau cartea de identitate (daca automobilul a fost deja inmatriculat);
atestarea ca masina a fost radiata (in cazul unei inmatriculari anterioare);
-certificatul de conformitate european.
Daca automobilul este second-hand, vanzatorul trebuie sa iti dea o factura cu descriere completa a masinii si pretul cu TVA. Daca o cumperi de la o persoana fizica, vanzarea va trebui confirmata in scris.
Pasul 2: Transportul
Pentru transport, poti apela la o firma specializata, dar daca vrei sa conduci tu autoturismul pana in Romania, vei avea nevoie de numere de tranzit. Acestea le poti obtine de la serviciile de inmatriculare din statul respectiv. Va trebui sa inchei si o asigurare temporara de raspundere civila auto pentru drumul de intoarcere in tara.
Pasul 3: Inmatricularea
data ajuns in tara, trebuie sa inmatriculezi masina. Insa inainte, automobilul trebuie declarat la Directia de taxe si impozite locale pentru a fi luat in evidenta, in termen de 30 de zile de la data dobandirii vehiculului. Pentru asta ai nevoie de:
-fisa de inmatriculare completata;
-declaratia fiscala tip completata;
-actul de proprietate in copie xerox si original pentru conformitate
-copie BI/CI;
-cartea de identitate a autovehiculului in copie xerox si original;
-certificatul de casatorie (daca este cazul);
Tarife si taxe
Asigurarea obligatorie de raspundere civila auto (RCA), care trebuie incheiata la o companie autorizata de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Taxa certificatului de inmatriculare: 30 de lei
Tarif placute numere: de la 17 la 23 de lei, in functie de tip
Pentru numere preferentiale platesti 45 de lei in plus.
Taxa pe poluare: se stabileste in functie de capacitatea cilindrica a masinii, valoarea emisiei de CO2, vechimea;
Exemple: -pentru o masina cu motor de 1.900 cmc, norma de poluare Euro 3, cu o vechime intre 4 si 5 ani si o emisie de dioxid de 160 gr.CO2/km, taxa pe poluare este de 6.174 lei;
pentru un automobil cu motor de 1900 cmc, Euro 4, cu vechimea intre 1 si 2 ani si aceeasi emisie de CO2, taxa scade la 2.568 lei.