Animalele de companie sunt, adesea, cei mai buni și mai devotați prieteni ai omului. Fie că vorbim de câini, pisici sau alte necuvântătoare, prezența lor ne bucură și ne încarcă cu energie pozitivă. Ne oferă dragostea lor în mod necondiționat și ne fac zilele mai frumoase. Pentru copii pot fi cei mai buni parteneri de joacă. Iar pentru bucuria pe care ne-o aduc, e responsabilitatea noastră ca animalele de companie să fie, la rândul lor, sănătoase și bine îngrijite.

Pentru a afla cum să avem grijă de blănoșii noștri, am apelat la specialiștii Veterius, clinica veterinară din Zalău unde toate lăbuțele sunt pe mâini bune.

Care sunt cele mai frecvente boli ale câinilor?

Cățeii pot suferi de o varietate de afecțiuni, iar cele mai frecvente includ: alergii alimentare, afecțiuni gastrointestinale, otite de natură bacteriană, parazitară sau fungică, afecțiuni dentare și gingivale, obezitate, infestații parazitare, afecțiuni articulare.
Un mare semnal de alarmă trebuie tras pentru bolile transmise de către capuse. Este foarte important ca proprietarii să fie informați corect, dar și să conștientizeze importanța deparazitării externe pe tot parcursul anului, nu doar primăvara și vara.

Cum ne dăm seama că animalul nostru de companie suferă?

Este important să ai grijă de animalul tău și să acorzi o atenție sporită oricarei schimbări. Medicul veterinar poate oferi diagnosticul și tratamentul adecvat pentru problemele de sănătate ale blănoșilor. Cel mai adesea, schimbările sesizate de către proprietari sunt schimbările comportamentale – apatie, iritabilitate, lipsa interesului față de activitățile care, în mod normal, le plac -, schimbări în activitatea fizică – dificultăți în mișcare, refuzul de a face anumite activități fizice, cum ar fi săritul sau alergatul, respirație dificilă sau zgomotoasă, strănut frecvent, tuse persistentă – , probleme digestive – vărsături, diaree sau constipație severe.

Observarea și conștientizarea precoce a acestor modificări pot ajuta la identificarea unor probleme de sănătate ale animalului tău de companie. Dacă observi orice schimbare sau comportament neobișnuit, este recomandat să consulți un medic veterinar.

Sunt recomandate controalele periodice, la fel ca în cazul oamenilor?

Desigur, vizitele periodice la medicul veterinar, precum și efectuarea regulată a analizelor sangvine sunt recomandate pentru animalele de companie, similar cu vizitele de rutină la medicul de familie pentru oameni. În plus, medicul veterinar poate identifica semnele precoce ale unor afecțiuni și poate oferi recomandări pentru îngrijirea și menținerea sănătății animalelor de companie. Frecvența vizitelor poate varia în funcție de vârstă, talie, rasă, starea de întretținere a animalului. Este recomandat să discuți cu medicul veterinar pentru stabilirea unui program de vizite regulate, care să se potrivească nevoilor specifice ale animalului tău de companie.

Se impune o îngrijire mai atentă a puilor, pentru a-i feri de boli?

Când vine vorba de pui, fie ei căței sau pisici, există anumite aspecte ale îngrijirii pe care ar trebui să le iei în considerare: respectarea cu strictețe a schemelor de vaccinare și deparazitare stabilite de către medicul veterinar. Alimentația joacă un rol deosebit de important în dezvoltarea armonioasă a micuților. Asigură-te că puiul are parte de o alimentație adecvată și echilibrată pentru vârsta, talia și necesitățile sale.

Așadar, un animal sănătos este un animal fericit! Ai grijă de companionul tău și apelează la medicul veterinar cu încredere. La Veterius, doi medici veterinari dedicați, Oana Pop și Mădălina Țurcaș, alături de o echipă de tehnicieni, își pun toate abilitățile în slujba celor mai buni prieteni ai omului. Profesionalismul echipei de la Veterius este întărit de strânsa interacțiune cu specialiști din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca. 

Clinica Veterius, cu dotări excepționale, oferă consultații de specialitate, tratamente, servicii de medicină preventivă, vaccinări, deparazitări, dar și analize de laborator, intervenții chirurgicale, investigații imagistice de radiografie și ecografie, spitalizare și internare, stomatologie veterinară, toaletaj canin, petshop.

La Veterius, toate lăbuțele sunt pe mâini bune!