In prag de campanie electorala pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, ne-am propus sa facem o analiza a promisiunilor electorale care ne-au fost servite in camapaniile electorale din 2008 incoace. Multe, frumoase si gogonate au fost, foarte putine s-au concretizat.

In 2008 se promitea infrastructura

In 2008, toate promisiunile electorale gravitau in jurul infrastructurii. Ni s-au promis aeroport, gara, autostrada. Opt ani mai tarziu, suntem nevoiti sa ne multumim doar cu gara modernizata. Autostrada e tot in faza de promisiune si leaga doar o campanie electorala de alta, fiind un bun subiect de batut apa-n piua. Cat despre aeroport la Crasna, o sa-l avem probabil cand or zbura porcii. Zalaul nu are inca ncii macar o sosea ocolitoare, iar strazile din oras…
In mandatul 2008 – 2012, au reprezentat Salajul deputatii Lucian Bode (PDL), Seres Denes (UDMR), Iuliu Nosa (PSD+PC), Gheorghe Mirel Talos (PNL) si senatorii Fekete Andras (UDMR) si Gheorghe Pop (PSD+PC).

In 2012 se adaugau promisiuni de sprijinire
a intreprinzatorilor si de fonduri europene

Daca in mandatul precedent inceput in 2008 nu s-a facut mare lucru din ce s-a promis, in 2012, pentru a obtine un nou mandat, politicienii ne-au mai servit o tura de promisiuni. Unele noi, altele vechi. De data asta, odata alesi, si-au dat mana cu mana, au semnat “Pactul pentru Salaj” si au promis, in grup, ca totul va fi bine. Toti candidatii au promis ca vor pune osul la treaba pentru ca noi, alegatorii lor, sa o ducem mai bine. Si noi iar am sperat. Pentru ca pe lista de promisiuni se regaseau centura Zalaului si autostrada, sprijinea IMM-urilor si atragerea fondurilor europene in Salaj. S-a facut exact atat cat se vede.
Senatorii Gheorghe Pop (USL) si Alexandru Vegh (UDMR) si deputatii Lucian Bode (ARD), Seres Denes (UDMR), Iuliu Nosa (USL) si Mirel Talos (USL) si-au dat cuvantul inainte de alegeri ca ca vor sprijini administratia locala si vor munci in interesul cetatenilor.

In 2016, pentru cine indrazneste sa-i creada,
candidatii promit ca ne vor scalda in bani si binefaceri

Si uite asa, dupa inca un mandat cu multe promisiuni si putine realizari, ajungem iar in prag de campanie electorala. S-a deschis oficial sezonul de vandut gogosi si promisiuni. PSD ne provoaca sa “indraznim sa credem in Romania” si ne promite eliminarea de taxe fiscale, sprijinirea fermierilor, creşterea anuală cu 20 la suta a numărului de firme existente.
Liberalii ne cer si ei sa indrazanim sa credem in Romania oamenilor cinstiti si promit dublarea salariilor medicilor şi creşterea salariilor asistenţilor medicali si a dascalilor în medie cu 20 la sută, până la dublarea acestora, creşterea alocaţiilor pentru copii la 200 de lei pe lună, generalizarea cotei unice la 16 la sută.
ALDE promite sa “redea România românilor”, să sprijine firmele româneşti, sa stopeze “persecutia” micului intreprinzator de catre autorităţile fiscale şi de control, programe precum “Prima afacere” sau “Prima fermă” pentru tineri, nerambursabile, în valoare de până la 50.000 de euro, bani pentru dezvoltarea infrastructurii la nivel naţional şi judeţean.
USR ne promite, in schimbul votului, transparența totala, o industrie modernă, sprijinirea agriculturii micilor fermieri, reformarea sistemului de învătământ, noi reglementări în domeniul culturii, creșterea finanțării Sănătății, transport mai rapid, relații consolidate cu UE, NATO, Republica Moldova și Ucraina și intrarea în Schengen.
PMP vrea sa promoveze votul prin corespondenta, sa liberalizeze piata muncii, corelarea politicilor în domeniul educaţiei cu nevoile economiei si cererile pieţei muncii.
Promisiuni de trai bun si indestulat ni se arata din toate partile. Din pacate insa, experienta ne-a lamurit pe toti ca promisiunile din campanie raman tot promisiuni si se reporteaza la fiecare patru ani.

La vremuri noi, oameni noi si promisiuni noi

In Salaj, pe lista celor propusi sa ocupe posturile de deputati si senatori sunt multe nume vechi, dar si cativa nou intrati. Promisiunile celor vechi le-am mai auzit, plus ca mandatele anterioare le-au dat si ocazia de a-si imbunatati discursul, evitand astfel gafele. Am vrut asadar sa auzim promisiunile celor care intra acum, pentru prima stop_coloana data, in lupta pentru fotoliile de senatori sau deputati de Salaj.

Din viziunea lui Claudiu Tegzes, candidat
PRU la Senat, deducem ca ne meritam soarta

Claudiu Tegzes, propunerea PRU pentru Senat, spune ca vrea sa contribuie la ridicarea nivelului de trai din Salaj. Are in plan propuneri legislative prin care pensiile sa fie marite cu cel putin cinci sute de lei, iar salariul mediu din Salaj sa ajunga la minimum doua mii de lei, cu acte, nu “la negru”. Claudiu Tegzes vrea sa dezvolte si turismul la nivelul judetului, iar pentru asta e constient ca trebuie umblat si la infrastructura. “Trebuie sa dezvoltam reteaua de drumuri, dar cu cap, tinand cont de ceea ce este necesar sa se faca, nu sa turnam asfalt prin mijlocul lanului de porumb”, spune candidatul. Intrebat de resursele financiare, propunerea PRU la Senat spune ca Romania este o tara bogata, cu multe resurse. “Daca vindem aurul de la Rosia Montana, fiecare roman ar putea primi cate doua milioane de dolari”, spune Claudiu Tegzes. “Daca si de data asta votam prost, ne meritam soarta”, a adaugat acesta.

Bogdan Ilea, propunerea PNL la Senat,
ne spune ca fara el va fi la fel ca pana acum

Bogdan Ilea, propunerea PNL la Senat, spune ca stie ce are de facut daca va ajunge sa ocupe aceasta pozitie. Pentru ca este avocat de profesie, se declara foarte familiarizat cu elaborarea unui act normativ si cunoaste etapele procesului legislativ. Odata ajuns senator, vrea sa stimuleze natalitatea prin scutirea mamelor care au mai mult de doi copii de la plata impozitului pe venit, sa stimuleze medicii sa revina in tara acordandu-le facilitati fiscale; vrea sa interzica etnobotanicele, sa interzica, de asemenea, jocurile de noroc in localitati, dar si sa reduca taxele judiciare de timbru, a caror valoare prea mare ingradeste accesul la justitie. Bogdan Ilea spune ca proiectul zero pentru Salaj e reprezentat de autostrada care ar urma sa treaca la un moment dat prin judet si pe care recunoaste ca nu o poate face singur, dar promite sprijin si colaborare cu si pentru autoritatile locale.
“Daca-i votam pe cei vechi, va fi la fel ca pana acum”, spune Bogdan Ilea.

Stelian Balota, candidat USR, crede ca poate cupla Parlamentul la nevoile oamenilor

Stelian Balota, propunerea USR pentru Camera Deputatilor, vrea sa inchida prapastia dintre clasa politica si cetateni si sa acorde o mai mare atentie votantului-contribuabil, mai ales ca in prezent “Parlamentul e complet decuplat de la nevoile oamenilor”.
Daca va ajunge deputat, spune ca va incerca sa sprijine si sa ajute micii intreprinzatori. Are in plan si proiecte de infrastructura, iar de pe lista nu lipseste autostrada. Vrea sa puna Salajul pe harta tarii, in ceea ce priveste reteaua de drumuri. Spune ca este inginer constructor de meserie si stie conduce proiecte de mare anvergura, care sa fie realizate si puse in slujba cetatenilor, nu doar promise, platite si nefacute.

Cristian Lungu, candidat PMP, promite salarii
europene concomitent cu scaderea fiscalitatii

Cristian Lungu, propunerea PMP la Senat, spune ca isi structureaza viziunea politică pe patru piloni principali: educatia, salarizarea, sanatatea sI infrastructura europeana. Cristian Lungu spune ca e nevoie de curriculum școlar modernizat, care sa corespunda cerințelor pieței muncii. Cat priveste salarizarea, acesta considera ca, in mediul privat, o relaxare fiscala pentru agenții economici se poate traduce, in final, printr-un salariu minim garantat mai mare. Cristian Lungu spune ca, in domeniul sanatatii, se va lupta pentru a stopa exodul de resursa umana si păstrarea specialistilor in tara, motivandu-i cu salarii competitive cu cele din tarile europene. “O economie moderna nu exista fără infrastructura”, crede Cristian Lungu, iar pentru asta “fondurile europene trebuie atrase in totalitate pentru finalizarea Master Planului de Transport pana la terminarea mandatului meu in 2020”, spune cel propus de PMP la Senat.