rn
Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau ne-a informat despre organizarea unei dezbateri publice sub denumirea "Cultura sub vremuri – Oportunitati, nevoi si provocari in productia culturala contemporana" pentru marcarea Zilei Culturii Nationale, 15 ianuarie 2020 la Galeria de Arta "Ioan Sima", la care si-au anuntat participarea reprezentantii ai unor asociatii culturale din Zalau si Cluj: Asociatia Pro Teatru, Fabrica de Pensule, Reciproca, Reactor de Creatie si Experiment, Casa Tranzit si Váróterem Projekt.
rn
Dezbaterea vine in contextul in care, conform comunicatul transmis de catre MJIAZ, anul trecut cateva asociatii de cultura, la nivel national, au cunoscut "deteritorializarea," adica functionarea fara spatiu propriu. De aici, vulnerabilitatea sectorului cultural independent si nevoia de sprijin din partea autoritatilor si institutiilor publice, cu atat mai mult cu cat în multe orase de provincie, precum Zalaul, exista spatii în care autoritatile locale au facut investitii semnificative, dar care au o activitate restransa si din cauza numarului scazut de operatori culturali. De problema accesului la infrastructura (sali de spectacole si evenimente) se lovesc inclusiv institutii culturale locale, ceea ce arata necesitatea unei mai bune coordonari inter-institutionale.
rn
Nu stim in ce masura acesta dezbatere publica organizata de catre MJIAZ va aduce o schimbare pe plan local, suntem absolut de acord ca pentru "periferia culturala zalauana, anul teatral 2019 a fost unul foarte bun, un an în care, Zalaul a început sa capete vizibilitate în peisajul artelor spectacolului si sa fie tot mai bine conectat cu artisti/e si asociatii care opereaza în domeniu". Cert este ca anul acesta vom cere si institutiilor care pretind ca organizeaza evenimente culturale sa-si justifice activitatea de ex Casa de Cultura Muncipala Zalau, sau Centrul de Cultura si Arta Zalau sa ne explice oportunitatea unor evenimente organizate pe banii publici. E frumos sa faci arta si cultura pe bani publici, e mai greu sa faci in asa fel incat macar cheltuielile de personal si utilitatile sa le platesti din venituri realizate prin forte proprii si nu prin alocari de la bugetul local sau judetean. Un alt aspect de care trebuie sa tina cei care fac cultura pe bani publici, chiar si intr-o periferie sau mai ales intr-o periferie culturala, de a nu folosi cultura pe post de cal troian pentru diferite ideologii. Evident ca fiecare este liber sa gandeasca cum vrea (vorba vine), dar in masura in care se poate, nu pe banii publici, a tuturor. In rest, invitam pe toata lumea sa participe la aceasta dezbatere, mai ales ca astfel de dezbateri publice sunt tot mai necesare, prilej bun de a interactiona si a exprima ideii, care nu neaparat trebuie sa coincida, ci sa angrenze "periferia" in activitati benefice.