Cuantumul insumat al ajutorului pentru incalzirea locuintei nu il poate depasi pe cel stabilit prin dispozitia primarului, daca modalitatea de facturare practicata de furnizorul de gaze naturale conduce la emiterea a mai mult de cinci facturi pentru perioada sezonului rece.
Guvernul a aprobat, miercuri, hotararea pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor OUG 5/2003, privind acordarea de ajutoare populatiei pentru incalzirea locuintei si a unor facilitati pentru plata energiei termice, fiind detaliata o procedura de acordare a ajutorului la gaze naturale in baza facturilor emise de furnizor.
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS) precizeaza ca sunt situatii in care, desi sezonul rece cuprinde cinci luni, sunt emise pentru plata consumului mai mult de cinci facturi, din cauza modalitatilor de facturare practicate de furnizor. „Astfel, in situatia in care modalitatea de facturare practicata de furnizorul de gaze naturale conduce la emiterea a mai mult de cinci facturi pentru perioada sezonului rece, cuantumul insumat al ajutorului acordat pentru incalziea locuintei, stabilit potrivit prevederilor OUG 106/2009, nu poate depasi cuantumul insumat al ajutorului pentru incalzirea locuintei stabilit prin dispozitia primarului, pentru aceeasi perioada”, se arata in comunicat.
Plata din bugetul de stat a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni, combustibili petrolieri se va face lunar, aceasta procedura urmand sa conduca la administrarea si gestionarea eficienta a ajutoarelor, cu costuri administrative reduse.
Potrivit reglementarilor legale, incepand cu perioada sezonului rece, 1 noiembrie 2009 – 31 martie 2010, acordarea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei se face pentru familiile si persoanele singure, cu venituri de pana la 615 lei pe membru de familie.
Titularul ajutorului pentru incalzirea locuintei poate fi, dupa caz, proprietarul locuintei, persoana care a instrainat locuinta in baza unui contract cu clauza de intretinere, titularul contractului de inchiriere al acesteia ori un alt membru de familie, major si legal imputernicit de catre proprietarul locuintei sau de titularul contractului de inchiriere.
In cazul persoanelor singure, care nu au implinit varsta de 18 ani, titularul ajutorului pentru incalzire este reprezentantul legal al minorului, precizeaza MMFPS.
Cuantumul insumat al ajutorului pentru incalzire nu il poate depasi pe cel stabilit de primar
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...