In functie de timp si de banii disponibili, gospodinele pot opta sa-si umple camara cu bunatati preparate chiar de eleori sa se lase pe mana fabricilor de conserve, bine reprezentate in rafturile magazinelor.
Criza sau nu, organismul are nevoie de hrana, asa ca gospodinele au pornit si in aceasta toamna austera in cursa pentru umplerea camarilor cu provizii pentru perioada de iarna. Desi comerciantii de legume si fructe se plang ca volumul vanzarilor s-a injumatatit fata de toamna anului trecut (chiar si in conditiile mentinerii nivelului preturilor), nimeni nu se lasa pe iarna cu camara goala asa ca ceva – ceva tot se vinde.

Oferta variata de legume pentru muraturi
Muraturile reprezinta cel mai important produs din camara, dat fiind faptul ca in sezonul rece legumele in stare proaspata fie nu se gasesc, fie sunt de import si pot fi achizitionate, in consecinta, doar la preturi foarte piperate. Pe piata se mai gasesc, inca, din productia autohtona aproape toate legumele ce se preteaza la murat, la preturi cuprinse intre un leu si 3,5 lei kilogramul. Cele mai ieftine sunt gogonelele, care costa doar un leu kilogramul, urmate de varza, pentru care se plateste 1,5 lei/kilogram. Castravetii (de dimensiuni mici, Cornichon) sunt disponibili la 2,5 lei kilogramul, iar ardeii si gogosarii, la 3 lei. Ceva mai scumpa este conopida, care se vinde cu 3,5 lei. Daca va faceti cumpa-raturile la piata si daca aveti nevoie de cantitati mai mari, veti putea obtine, cu siguranta, un pret mai bun negociind cu vanzatorul.
|i oferta de legume pentru zacusca este variata pe tarabele din piata. Se mai gasesc inclusiv vinete, la un pret de 2,5 lei kilogramul, dar si fasole boabe semiuscata. Ceapa, obligatorie in compozitia deliciosului produs, costa, in medie, 1,5 lei. Gogosari mai deshidratati, insa buni pentru tocat in zacusca, se pot cumpara la preturi de pana in 2 lei.

Varianta de lux: muraturi si zacusca direct de pe raft
Pentru doamnele ocupate sau mai comode exista si varianta cumpararii acestor produse de-a gata, din magazin. Este, evident, o varianta mai scumpa, dar daca pui la socoteala efortul depus la prepararea produselor de casa si mizeria care se face in bucatarie, mai ca merita sa cumperi totul de-a gata. Magazinele pun la vanzare de la ^banalii^ castraveti sau ardei murati, zacusca, bulion sau tocana de legume, pana la frunze de varza si foi de vita de vie pentru sarmale. E-adevarat, luxul de a nu-ti murdari bucataria cu zacusca ori bulion se plateste, asa ca pentru un borcan de 700 de grame de castraveti murati trebuie sa scoateti din buzunar minimum 3 lei, un borcan de acelasi gramaj, insa umplut cu ardei copti, putand ajunge chiar si la 10 lei. Conopida la borcan de 700 costa intre 4 si 5 lei, iar gogosarii murati (aceeasi cantitate) pot fi cumparati la un pret mediu de 4 lei.
Zacusca de toate tipurile si toate sortimentele costa, in medie, 3,5 lei, tot atat costand si tocanita de legume. |i produsele pe baza de rosii (bulion, rosii decojite, pasta de rosii) sunt disponibile la diferite preturi si cantitati. Doar bani sa fie!