E vremea cătinei! Ştiaţi că in alimentaţia cosmonauţilor se regăseşte cătina? Stiaţi că fructele cătinei sunt un aliment extraordinar in timpul postului şi că acestea sunt bogate in vitamina B1 şi B2, vitamina K, acizi graşi?
Cătina, răspandită din Europa, pană in China este cunoscută din antichitate. De pildă grecii au descoperit că aflaţi pe moarte caii işi reveneau miraculos dacă mancau cătină. Rezultatul era o creştere rapidă in greutate şi un păr strălucitor. Se pare că şi marele cuceritor Ginghis Han a cunoscut proprietăţile extaordinare ale plantei. In Rusia este foarte răspandită şi a primit numele de Ananas Siberian
Fructele de cătină conţin toate vitaminele necesare organismului uman: vitamine liposolubile, instabile in mediul acid (vitmina A,E,F,D) vitamine hidrosolubile (vitamina C,K,P) şi intregul complex de vitamine B. ca exemplu, fructul de cărtină conţine de două ori mai multă vitamina C decat măceşul şi de zece ori mai multă vitamina C decat citricele
Fructele de cătină stimulează apetitul sexual, combat infertilitatea atat la femei cat şi la bărbaţi, fiind considerate de către ştiutori adevărată viagră naturală romanească. Pentru un somn liniştit este bine să consumi fructe de cătină numai in prima parte a zilei, aceasta avand un efect mai puternic decat cel al cafelei. Uleiul de cătină este utilizat in afecţiuni precum ulcerul gastric şi duodenal, alergiile, reumatism, afecţiuni hepatice, neuro-endocrinologice. De asemenea se mai foloseşte in tratarea alcoolismului, anemiei asteniei şi stresului. Cu cătina se mai tratează afecţiunile oftalmologice, coronariene, hipertensiunea arterială şi gingivitele.
Cătina se poate consuma sub formă de fructe uscate,ulei, ceai, sirop, gem, suc, nectar,jeleu, dulceaţă. Fructele se păstrează cel mai bine in miere de albine, dar şi pe crenguţe atarnate in cămară, sau sub streşina casei. se consumă atat cat suportă fiecare. Tot secretul este sfăramarea intre dinţi şi mestecarea seminţei din fruct, aceasta fiind, de fapt, adevăratul depozit de vitamine.
Siropul de cătină, o băutură plăcută şi răcoritoare se poate prepara din 750 grame de fructe de cătină care se fierb in 6 litri de apă şi un kilogram de zahăr. pentru obţinerea vinului de cătină se pune intr-un vas de stică un kilogram de fructe zdrobite, peste care se toarnă cinci litri de apă fiartă şi răcită şi 1,5 kilograme de zahăr. Se lasă 15-20 de zile, apoi se decantează in sticle , timp in care uleiul portocaliu apare la suprafaţa vinului.
In concluzie, cătina supranumită şi fructul vitalităţii aduce numeroase beneficii organismului şi menţine energia la cote inalte.