Boala saraciei, cum mai este numita tuberculoza, va afecta tot mai multi salajeni – avertizeaza specialistii – pe fondul scaderii nivelului de trai din cauza crizei.
Criza economica va duce, inevitabil, la cresterea numarului de cazuri de tuberculoza, o boala ce-si are originile in alimentatia proasta si igiena precara, cauzate de saracie – este anuntul facut de medicii pneumologi salajeni, la o dezbatere organizata ieri de Spitalul Judetean de Urgenta Zalau cu ocazia Zilei Mondiale impotriva Tuberculozei. Dupa cum preciza doctorul Szekely Alexandru, seful cabinetului judetean de pneumologie, cu toate ca in Romania si in Salaj incidenta cazurilor de TBC este in scadere, tara noastra continua sa fie pe primul loc in Europa la acest capitol, cu peste 100 de bolnavi la o suta de mii de locuitori. In Salaj, potrivit datelor Directiei de Sanatate Publica, in evidentele medicilor erau la sfarsitul anului trecut 169 de bolnavi de tuberculoza. Potrivit adjunctului DSP, dr.Dana Pop, doua treimi dintre bolnavii salajeni provin din mediul rural, ceea ce demonstreaza inca o data legatura directa dintre nivelul de trai, mai scazut in rural, si aparitia acestei boli.
Tuberculoza este o boala contagioasa, transmisa in special pe calea aerului, semnele care ar trebui sa ne alerteze ca am putea suferi de aceasta boala fiind tusea prelungita (peste trei saptamani) si febra peste 37 de grade Celsius. Bolnavii se pot adresa direct cabinetului judetean de pneumologie (de la Spitalul Vechi), fara a avea nevoie de trimitere de la medicul de familie si chiar fara a avea asigurare medicala. Tratamentul este integral gratuit.
Solutia – vaccinul, daca exista!
Potrivit medicului epidemiolog Sanda Stanca, tuberculoza poate fi prevenita, principala metoda fiind vaccinarea BCG care se face in primele zile de viata. Epidemiologul a admis, totusi, ca vaccinare are o eficacitate de numai 80 la suta. In plus, mai exista si inconvenientul ca spitalele nu au intotdeauna vaccinul, cum se intampla de altfel si acum, din cauza intreruperii productiei la Institutul Cantacuzino.
Criza si tuberculoza merg mana in mana in Salaj
Articole
Ați văzut-o? Sunați la 112!
AȚI VĂZUT-O? La data de 27 decembrie, Secția 3 Poliție Rurală Jibou a fost sesizată cu privire la faptul că, la data de 10 decembrie, minora LINGURAR LĂMÂIȚA-BRÂNDUȘA, în vârstă de 14 de ani, din comuna Băbeni, sat Ciocmani, ar fi plecat voluntar de la domiciliu, iar până în prezent, nu a revenit. SEMNALMENTE: înălțime 1,40 m, 40kg, păr negru, ochi căprui. La momentul plecării aceasta era îmbrăcată într-o vestă de culoare neagră, pantaloni negrii și încălțăminte…
Mai mult...România închide 33 de puncte de trecere a frontierei, din 1 ianuarie
Începând de miercuri, 1 ianuarie 2025, 33 de puncte de trecere a frontierei – rutiere, feroviare, în regim de bac și portuar – odată cu aderarea totală a României la Schengen, conform unui proiect de hotărâre de Guvern. Acesta a fost inițiat și publicat în transparență decizională de Ministerul Afacerilor Interne, având în vedere necesitatea adoptării unor măsuri imediate, pentru aplicarea Deciziei Consiliului Uniunii Europene din data de 12 decembrie 2024 prin care, începând cu data de…
Mai mult...