Criza economica a blocat aproape total piata fortei de munca. Patronii nu mai prea fac angajari, numarul locurilor de munca vacante a scazut drastic fata de anul trecut, de fapt, nu au mai fost inregistrate asa putine locuri de munca din 1989. Patronii se chinuie sa se mentina pe linia de plutire, multi dintre ei au esuat si au dat faliment, lasand pe drumuri oameni care munceau de zeci de ani si care cu greu isi mai gasesc acum un alt job. Singurele domenii in care se mai fac cat de cat angajari sunt constructiile si confectiile. In rest solicitarile angajatorilor sunt aproape inexistente.
Daca pana anul trecut iti permiteai la un interviu pentru un post in cadrul unei companii sa negociezi salariul, acum nu mai merge asa. “Legea” o fac patronii care iti prezinta oferta iar tie nu-ti mai ramane decat sa accepti. Daca nu-ti convine, nici o problema, candidatii stau la rand, angajatorii au de unde alege acum cand mii de romani sunt someri, iar batalia pentru un loc de munca este dura. Unii asteapta si cateva luni pana gasesc un post vacant.
Pana si anunturile cu angajari din presa scrisa sunt foarte putine. In acest an s-au inmultit cele ale somerilor care isi cauta un job. Ziarele sunt pline de anunturi gen “caut loc de munca”, “ofer servicii de…”, multi dintre solicitanti fiind absolventi. Unii spun ce calificare au ori ce ar prefera sa munceasca, sperand ca cineva ii va suna si le va oferi un job. Disperarea in randul somerilor este mare, iar cei care inca au un loc de munca tin cu dintii de el, chiar daca sunt cazuri in care salariul le-a fost micsorat. Multi au rate la banci si nu mai stiu cum sa se descurce. Criza a facut deja si victime printre cei mai slabi de inger.