Concurenta record: 16 candidati pe un loc la geografie
Criza face munca la catedra foarte atractiva pentru absolventi, care, vazandu-se fara prea mari sanse la un loc de munca in alta parte, se inghesuie, astazi, sa se titularizeze in invatamant. Astfel, daca in anii precedenti numarul candidatilor la titularizare nu era cu mult mai mare decat numarul posturilor disponibile si era constituit, in mare parte, din suplinitori cu experienta care tinteau un post de titular, anul acesta, in Salaj, pentru fiecare post definitiv in invatamant candideaza, in medie, cate patru candidati, majoritatea absolventi din promotia 2009.
Potrivit datelor primite de la inspectorul scolar Viorel Lungu, cea mai mare concurenta este la specialitatea geografie, unde pe trei posturi concureaza nu mai putin de 48 de profesori, adica 16 candidati pe un loc. Concurenta mare este si la istorie si invatatori limba maghiara, la ambele specialitati fiind cate 33 de candidati pe doua posturi disponibile. La educatoare limba maghiara s-au inscris 44 de candidati, desi au fost scoase la concurs doar sase posturi, stransa urmand sa fie lupta si pentru un post de invatator limba romana, unde sunt 111 candidati pe 20 de posturi. Decalaje mari intre numarul de candidati si cel de posturi mai sunt la educatoare limba romana (89 de candidate pe 25 de locuri), limba si literatura romana (63 de candidati pe 23 de locuri), matematica (46 de candidati pe 16 locuri), psihopedagogie speciala (38 de candidati – cinci posturi) si consiliere psihopedagiga (27 de candidati – cinci locuri).
Profesorii care au elaborat subiectele, izolati
Examenul de titularizare se desfasoara azi, incepand cu ora 10,00, la Colegiul National “Silvania” Zalau. Candidatii trebuie sa intre in sali in intervalul orar 8,00 – 9,00. Dupa primirea subiectelor, programata pentru ora 10,00, candidatii vor avea la dispozitie patru ore pentru rezolvarea lor.
Reamintim ca este primul an cand titularizarea se desfasoara in sistem descentralizat, profesori salajeni urmand a se ocupa atat de elaborarea subiectelor si a baremelor (aspect asigurat pana acum de minister), cat si de corectarea lucrarilor (trimise in anii anteriori spre corectare in centre universitare). Inspectorul scolar general Ioan Abrudan ne-a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca pentru a evita eventuale scurgeri de informatii referitoare la subiecte, acestea au fost elaborate azi noapte, iar profesorii care au lucrat la ele au fost anuntati in ultimul moment. “Profesorii, desemnati prin tragere la sorti, intra in centrul de la CNS la ora 24.00 si vor putea parasi cladirea abia dupa iesirea primului candidat. In tot acest timp, ei nu vor avea acces la mijloace de comunicare cu exteriorul”, a precizat Abrudan.
Munca voluntara?
De mentionat este faptul ca aceiasi profesori care n-au dormit azi-noapte pentru ca au avut de elaborat subiecte vor lucra, in timpul examenului, la elaborarea baremelor de corectare, tot ei urmand sa se ocupe, in maximum 48 de ore, si de evaluarea lucrarilor. Totul fara a sti daca si cum vor fi platiti, Ministerul Educatiei neemitand, inca, vreun ordin in acest sens.