Numarul tinerilor care aleg sa imbrace haina militara este in continua crestere deoarece si acum in vremuri de criza Ministerul Apararii Nationale poate oferi salarii decente si siguranta locului de munca.
Aproape 27.000 de tineri au aplicat in 2009 pentru un post de soldat gradat sau voluntar in cadrul Armatei Romane, de trei ori mai multi decat in 2008, potrivit datelor furnizate Business Standard de catre MApN. Daca anul trecut au fost doi candidati pe loc, in 2009 numarul acestora s-a triplat, ajungand la 6 candidati pentru un post in serviciul militar roman.
Si in judetul Salaj numarul candidatilor care se intereseaza la Centrul Militar Judetean (CMJ) pentru obtinerea unui post in cadrul armatei a crescut in 2009 fata de anul prece-dent. Conform informatiilor primite de la purtatorul de cuvant al institutiei, maior Silviu Abudanii, in 2008 au fost facute dosare pentru 419 candidati, iar anul acesta pentru aproape 500. Dintre acestia majoritatea covarsitoare se indreapta inspre posturile de soldat gradat voluntar(aproximativ 75 la suta), dar si inspre scolile de subofiteri, ofiteri si maistri militari.
Salarii decente si sigure pe timp de criza
Nu se poate vorbi de un profil al aspirantului pentru un post in cadrul armatei. Tinerii provin din medii sociale diferite, gradul lor de educatie fiind diferit. Soldati voluntari pot deveni persoanele care au absolvit cel putin cursurile unei scoli de arta si meserii (fostele scoli profesionale), dar exista si cazuri in care absolventii de facultate doresc sa devina cadre militare.
O explicatie pentru numarul mare de candidati poate fi oferita de conditiile satisfacatoare de munca si salarizare din cadrul Ministerului Apararii Nationale(MApN).
Pe langa salariu, care este peste media din alte domenii de activitate, tinerii soldati beneficiaza si de alte stimulente financiare. Astfel, pentru cei care isi desfasoara activitatea in alta localitate, decat cea de domiciliu, cheltuielile de chirie sunt suportate si de catre MApN, cu un cuantum de pana la 50% din solda lunara a soldatului. De asemenea, soldatii beneficiaza, separat fata de solda, de bani pentru hrana, iar in anumite cazuri o masa calda le este oferita zilnic in cadrul unitatii. Asistenta medicala este asigurata gratuit in spitalele militare din tara, cunoscut fiind gradul inalt de profesionalism al medicilor militari.
Instruirea gratuita (perioada de instruire pentru soldati dureaza patru luni), banii pentru haine si echipament, precum si posibilitatile de promovare reprezinta alte avantaje ale soldatului angajat voluntar. Astfel, pentru absolventii de facultate, dupa parcurgerea unui an de pregatire militara, apare posibilitatea de a urma cursurile unei scoli de ofiter. In maximum cinci luni, in functie de complexitatea specializarii, tanarul soldat poate deveni sublocotenent. Soldatii, absolventi de liceu, pot deveni subofiteri, urmand cursuri de specializare, dupa doi ani din momentul intrarii in cadrul armatei. MApN permite si chiar incurajeaza ca angajatii sai sa urmeze institutii de invatamant, atata timp cat nu afecteaza exercitarea atributiilor specifice activitatii militare. Asadar, soldatii se pot inscrie la facultati, urmand cursurile de invatamant la distanta sau fara frecventa. Aceleasi prevederi sunt valabile si pentru cei care nu au absolvit cursurile liceale si care pot urma liceul la seral. Absolvirea liceului este obligatorie pentru soldatii care doresc sa urmeze cursurile scolilor de subofiteri.
Pe langa aceste avantaje apar si anumite ingradiri specifice activitatii militare. Rigoarea din armata, programul fix si riscurile inerente meseriei trebuie sa fie asumate cu responsabilitate de cei care doresc sa devina cadre militare. Primul contract semnat de tinerii admisi in urma concursului are o durata de patru ani si este obligatoriu sa fie dus pana la capat, in caz contrar, soldatul fiind obligat sa plateasca perioada in care a fost scolarizat.
Hainele militare “prind” si la englezi
Fenomenul de pe piata muncii din Romania se petrece si in alte tari din Europa. Astfel, datele Ministerului Apararii din Marea Britanie arata ca numarul recrutilor a crescut cu 25 la suta in 2009. In perioada mai-iulie 2009, s-au inrolat 3.840 de tineri, spre deosebire de cei 2.800 de recruti din perioada similara a anului trecut.