Parcul Industrial din Jibou nu a fost aproape niciodata un magnet pentru potentialii investitori, desi scopul amenajarii lui a fost revigorarea economica a zonei – catalogata drept defavorizata – si crearea a 1.000 de locuri de munca. Acum, pe timp de criza, amplasamentul trezeste si mai putin interesul. In lipsa unor solicitari pentru parcelele libere, de cateva luni, autoritatile locale nu au mai organizat vreo licitatie. “Nu se mai intereseaza nimeni de un loc in Parcul Industrial. Speram ca, pe fondul crizei internationale, sa nu plece si cei care au concesionat deja teren”, ne-a declarat Oana Gheorghe, purtatorul de cuvant al Primariei Jibou.
In prezent, parcul nu mai are decat sase locatari, dupa ce contractele dintre administratia locala si SC International VDS (prelucrarea produselor agricole), respectiv cu SC Pelrum SRL (prelucrare mase plastice) au fost reziliate, pentru ca firmele in cauza nu au respectat unele prevederi contractuale. Mai exact, “nu au depus proiecte pentru autorizare, nu au inceput lucrarile de constructie in termen de un an de la semnarea contractului de concesionare si nici nu au achitat redeventa pentru terenul aferent (aproape 70.000 de lei)”, a precizat Oana Gheorghe.
In aceste conditii, in parc sunt disponibili pentru concesionare 48.035 metri patrati, cele sase societati care si-au amenajat unitati de productie ocupand aproape 134.000 de metri patrati. Din pacate, nici autoritatile locale de acum nu depun prea mult efort pentru a promova amplasamentul si facilitatile oferite agentilor economici. Intrebat cum isi explica faptul ca aproape un sfert din teren nu este ocupat, Paul Sarkozy, viceprimarul orasului de pe Somes a gasit o justificare: “Problema este ca investitorii nu sunt interesati. Noi depunem eforturi – zilele trecute am participat la un curs, unde am oferit pliante atat cu Parcul Industrial, cat si cu Gradina Botanica”. Cat despre o eventuala schimbare de strategie nici nu poate fi vorba: “Ceva mai concret decat am facut pana acum, nu vom face”.
Startul lucrarilor de amenajare a Parcului Industrial a fost dat in 2003. Doi ani mai tarziu, investitia, in valoare de 1,676 milioane de euro (circa 1,6 milioane provin din fonduri Phare si de la fondul national), isi astepta “locatarii” cu portile deschise. Din cele 22 de hectare pe care se intinde parcul, Consiliul Local a scos pentru concesionare 18,19 hectare. Pe langa firmele amenintate cu rezilierea contractelor, in parc au concesionat teren Grovinvest (mobilier medical), Verbelco (articole textile), Arc Grup (prelucrarea metalelor), Comatex (aparatura electrocasnica), Baupav Construct (prefabricate pentru constructii) si Vigano (articole textile). Dintre acestea, sustine oficialul primariei, doar primele trei produc, Comatex intentionand sa demareze activitatea in perioada urmatoare, in timp ce ultimele doua se afla, inca, in procedura de autorizare.
Pentru a obtine un loc in parc, agentii economici trebuie sa indeplineasca niste conditii minime: sa nu aiba datorii la bugetul statului si la cele locale, sa desfasoare activitati de productie ori servicii, sa nu fie in insolventa ori faliment. Pretul de concesionare este de 0,5 euro/metru patrat/an. Parcul industrial dispune de toate utilitatile necesare desfasurarii activitatilor economice (retele de aductiune, apa potabila, canalizare, retele electrice, de gaz, drumuri de acces, parcari), Jiboul fiind, dupa cum se stie si un important nod feroviar.