Bonurile de masa in valoare de 58 de lei oferite in schimbul a 400 de mililitri de sange sunt tot mai tentante pentru salajeni.
Numarul donatorilor de anul acesta a ajuns in prezent la 2550 de persoane, dublu fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 1350 mai multi fata de anul 2008. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Zalau-Salaj, dr. Angela Badea spune ca numarul donatorilor a crescut de la 200 de donatori cati erau intr-o luna, la 400. Persoanele care pot dona trebuie sa aiba peste 18 ani si nu mai mult de 50 de ani la prima donare si sa nu aiba probleme de sanatate. Un barbat poate dona de cinci ori intr-un an, iar o femeie de trei ori. In 2010, tinerii (elevi, studenti) s-au prezentat in numar mai mare la CTS Salaj. „Au fost multi donatori noi, deoarece toti cei care doresc sa do-neze sange sunt primiti la Centrul de Transfuzie Zalau”, a mai spus Angela Badea.

JUMATATE DIN SANGE SE „EXPORTA” LA CLUJ SI TARGU MURES
„Niciodata nu am avut probleme cu lipsa de sange la nivelul judetului. Iar numarul donatorilor s-a dublat acum. Consumul de sange e sub 50 la suta fata de cat se recolteaza. De la Spitalul Judetean nu sunt foarte multe cereri de sange, insa ajutam si spitalele din Cluj si spitalele din Targu Mures, pentru pacientii salajeni. Saptamanal se trimit in judetul vecin circa 20-25 de unitati de sange”, a precizat dr. Angela Badea.
Beneficii pentru donatori
De la o persoana se recolteaza 400 de mililitri de sange. Cei care fac acest gest primesc in schimb sapte tichete de masa in valoare totala de 58 lei, o zi libera de la serviciu (ziua recoltarii) si 50 la suta reducere la abonamentul de transport in comun, pe o luna. Totodata, acestia mai beneficiaza si de analizele gratuite ale sangelui. Dupa fiecare recoltare se fac analize VDRL (test de depistare a sifilisului), SIDA, leucemie, virusurile hepatice B si C, transaminazele, iar in cazul in care se depisteaza una dintre aceste boli, donatorul este anuntat de personalul CTS Zalau.
Cazurile in care se refuza sangele recoltat sunt cele de depistare a virusurilor hepatitei B si C in sange, de care pacientii nu stiau ca sunt purtatori. Alte situatii in care se poate refuza donatorul sunt: prezenta unor boli cro-nice, consumul de tutun, alcool, cafea.