Şi in luna iulie, fondul pentru medicamente se va epuiza in doar cateva zile. Bugetul alocat de CAS Sălaj farmaciilor este jumătate faţă de lunile trecute. In august se termină bugetul alocat pe tot anul.
Sălăjenii vor avea in lunile următoare şi mai puţine fonduri pentru medicamente gratuite sau compensate. Dacă in primele cinci luni ale anului, Casa de Asigurări de Sănătate a avut la dispoziţie un buget de 22 de milioane de lei, aproximativ 4,5 milioane de lei pe lună, bugetul alocat pentru medicamente cu sau fără contribuţie proprie a asiguratului pe perioada iunie-decembrie este de doar 7,5 milioane de lei. Asta inseamnă un fond de cinci ori mai mic decat in lunile precedente, cand suma a ajuns mai puţin de jumătate din lună. Claudiu Barsan, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Sălaj, ne-a declarat că suma avută la dispoziţie o va impărţi pe trei luni, cate 2 – 2,3 milioane de lei pentru fiecare lună, inclusiv in luna august, şi speră că din septembrie va fi o rectificare de buget, astfel incat să putem beneficia in continuare de medicamente compensate. Altfel, sălăjenii nu vor mai avea medicamente compensate pe ultimele patru luni ale anului.
Din data de şase a acestei luni, sălăjenii nu au găsit medicamente compensate şi gratuie in farmacii, după ce Casa de Asigurări de Sănătate a anunţat farmaciile că fondul a fost epuizat. Aceeaşi situaţie va fi pană in august. Teoretic. Pentru că practic, unele farmacii continuă să elibereze medicamente, pe risc propriu, chiar şi după ce li s-a comunicat epuizarea fondurilor.
Oameni nemulţumiţi
Zălăuanul Pop Iosif, un pensionar in varstă de 70 de ani, ne-a contactat ieri la redacţie pentru a-şi manifesta nemulţumirea faţă de faptul că nu poate beneficia de medicamente compensate, deşi a contribuit o viaţă la sănătate şi i se reţine şi acum din pensie drept asigurare de sănătate. Este bolnav cronic, suferind de hipertensiune arterială şi cardiopatie ischemică, şi are nevoie zilnic de trei feluri de medicamente pentru a putea ţine sub control afecţiunile de care suferă. In data de 9 iunie a primit reţetă de la medicul de familie pentru medicamente şi nu a găsit nici o farmacie care să i le elibereze, pe motiv că s-au epuizat fondurile. A fost nevoit să-şi cumpere medicamentele vitale la preţul integral. Tratamentul pe 10 zile l-a costat 120 de lei. Pe o lună ar trebui să dea pe medicamente 360 de lei. „Am plătit contribuţia la sănătate 34 de ani, iar acum imi reţine lunar 5,5 la sută din pensie (vreo 100 de lei) pentru sănătate şi tot nu mi se asigură condiţii. La specialist dacă merg, plătesc, medicamente imi cumpăr pe banii mei. Şi aşa, ar trebui să fie compensaţie de 90 la sută la medicamente şi in fapt se compensează doar 30-40 la sută”, spune pensionarul.
Criză de medicamente compensate şi in iulie
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...