‘Din tara ne-ati alungat; In piata ne-ati gazat; Asta nu e de iertat; Demisia PSD’, au fost lozincile romanilor la sosirea Vioricai Dancila in capitala Spaniei

rn

Românii din Madrid au primit-o cu proteste in capitala Spaniei pe Viorica Dancila. Premierul roman s-a aflat la finalul saptamanii trecute într-o vizita de doua zile, joi si vineri, în Spania, unde s-a întâlnit cu prim-ministrul Pedro Sanchez si cu regele Felipe al VI-lea. Delegatia romana – alcatuita din sefa Executivului, vicepremier, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, ministrii Afacerilor Externe, Apararii, Mediului de Afaceri si Fondurilor Europene – a fost intampinata de un grup de protestatari romani în apropierea Palatului Zarzuela din Madrid.
Zalauanul Cristi Gordas si prietenul sau Mario Mocan – clujeanul care a organizat traversarea Europei cu tricolorul arborat pe masini pâna în Piata Victoriei a miilor de români, pe data de 10 august – au fost alaturi de alti 250 de romani din Madrid care au protestat joi, 6 septembrie, timp de trei ore, la sosirea Vioricai Dancila in capitala Spaniei. Românii s-au strâns în fata Palatului Zarzuela, acolo unde regele Felipe al VI-lea a primit-o pe sefa guvernului de la Bucuresti.
“Totul a fost foarte pasnic, civilizat, nu au fost incidente. Printre lozincile scandate se gaseau pancarte în limba spaniola si româna: “Demisia Guvernului Dancila. Din tara ne-ati alungat; “n piata ne-ati gazat; Asta nu e de iertat; “Demisia PSD”. Azi (ieri – n.r.), 10 septembrie, eu am organizat un alt protest cu romanii de aici din Spania, la ora 19.30, in fata Consulatului Roman de la Bilbao. Tot azi, cei din Diaspora Europeana, inclusiv Mario Mocan, care se afla acum la Cluj, orasul lui de bastina, si care este plecat de 11 ani din Romania, fiind acum stabilit in Marea Britanie, a organizat un nou protest la care vor participa foarte multi romani”, a declarat pentru Graiul Salajului zalauanul Cristi Gordas.

rn

Cristi a plecat din Zalau dezgustat de coruptia
clasei politice, dupa scandalul Ordonantei 13

rn

Cristi Gordas, in varsta de 39 de ani, originar din Chiesd, a locuit multi ani in Zalau. Spune ca a luat decizia de a pleca din tara din cauza coruptiei, imediat dupa scandalul de la inceputul anului trecut legat de Ordonanta 13, cand in toata tara au avut loc proteste de amploare, iar liderii PSD nu au dat semne ca renunta la obiectivul lor de a scoate basma curata politicienii corupti.
“Din Zalau am plecat imediat dupa incidentele cu Ordonanta 13, cand am vazut calitatea clasei politice din Romania. Totul este politic, un mediu de afaceri se dezvolta pe linguseli politice. Coruptia, in general, si modul de administrare a Romaniei m-au determinat sa plec. Vreau sa transmit pe aceasta cale un salut salajenilor mei dragi”, a spus Cristi pentru Graiul Salajului.

rn

Record de plecari din tara dupa OUG 13

rn

Tot mai multi români vor sa emigreze, din cauza situatiei economice si politice, arata o analiza publicata saptamana trecuta de stirileprotev.ro, pe baza unui studiu din care reiese ca, în ultimii opt ani au plecat din România peste un milion si jumatate de oameni. Iar in prezent, unul din cinci locuitori s-ar muta în strainatate, daca ar putea.
Anul trecut a fost înregistrat un numar record de romani care au emigrat, peste 200.000 de oameni au parasit tara, în cautarea unei vieti mai bune.
Specialisti din domeniul medical, arata analiza, au plecat in Franta si in Germania, pentru ca in tara erau platiti cu salari de rusine, iar situatia politica si economica i-au determinat sa ia calea emigrarii si nu regreta nici o clipa alegerea facuta.
“Pentru mine, picatura care a umplut paharul a fost în 2016. A fost povestea aceea cu ordonantele de urgenta si atunci mi-am zis: sa fiu al naibii daca am sa muncesc sa platesc amnistiatilor taxe si impozite. A fost forma mea de protest, de a pleca din tara. Cu timpul orice satisfactie medicala a disparut si a fost înlocuita de frustrare si de un sentiment profund de plafonare”, este citat un medic.
Un studiu IRES realizat anuol acesta arata ca unul din cinci români s-ar muta din tara. Cei mai multi sunt barbati cu vârste între 36 si 50 de ani, cu studii superioare.
Si datele Institutului National de Statistica arata ca anul trecut, un an agitat cu proteste si nemultumiri sociale, s-a înregistrat un record de romani plecati peste granite
în cautarea unei vieti mai bune. Iar din 2008 si pâna acum au emigrat peste un milion si jumatate de persoane. Românii care emigreaza se îndreapta în primul rând catre Germania, Marea Britanie si Spania.

rn

Imagini cu protestul din 10 august
ruleaza pe Aeroportul din Geneva

rn

Comunitatile Declic si ”Rezist Zurich” au închiriat un spatiu publicitar în Gara Aeroportului din Geneva pentru a rula imagini cu actiunile represive ale jandarmilor de la protestul antiguvernamental din 10 august de la Bucuresti. Prin acestea, se transmite un mesaj catre Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, pentru a lua pozitie împotriva abuzurilor din România. De subliniat ca Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului are sediul la Geneva.
”Luati o pozitie ferma împotriva abuzurilor comise la adresa drepturilor omului în România! 80.000 de români va cer sa actionati împotriva abuzurilor de drepturile omului împotriva protestatarilor pasnici din Bucuresti”, spune mesajul adresat lui Bachelet, lânga clipul înregistrat de Declic în Aeroportul de la Geneva. Pe panoul publicitar ruleaza mesaje in care se arata ca 100.000 de romani pasnici au fost gazati si batuti si se cere o actiune ferma impotriva acestor abuzuri.