Cresterea euro din ultima perioada va duce la cresterea preturilor anul viitor si, implicit, la scaderea puterii de cumparare a populatiei.
Potrivit legislatiei in vigoare, calcularea accizelor se face pe baza cursului leu-euro de la data de 1 octombrie. In functie de cursul euro, valoarea accizelor este stabilita pentru urmatorul an fiscal. Si nu este singurul domeniu in care cursul euro de la 1 octombrie a anului in curs are influenta majora – taxa auto este de asemenea stabilita pe baza acestei valori.
La data de 1 octombrie a acestui an, moneda europeana a atins un prag istoric, de 4,35 de lei, reprezentand cea mai mare valoare din ultimele 15 luni. Codul Fiscal prevede ca accizele sa fie calculate la acest curs stabilit de catre Banca Nationala a Romaniei, ceea ce provoaca o reactie in lant. Vorbim aici de cresterea preturilor la carburanti, energie electrica, tutun, alcool si cafea, incepand cu data de 1 ianuarie 2012. Totodata, va creste si valoarea taxei auto, care se calculeaza in relatie directa cu valoarea monedei europene la data de referinta, respectiv 1 octombrie.
BNR tine cu statul si „ajuta la scaderea nivelului de trai”
Economistul Emanoil Girdan a precizat, pentru Graiul Salajului, ca in ultima vreme s-a remarcat cresterea cursului la moneda europeana si se poate suspecta ca acest lucru a fost tolerat intentionat de Banca Nationala a Romaniei. „In conjunctura internationala in care toate valutele s-au devalorizat, se poate aprecia ca BNR fie a ajutat, fie a stat pasiva la devalorizarea monedei nationale. In definitiv, cresterea euro influenteaza valoarea accizelor, iar acciza este o sursa de venit la bugetul statului”, a speculat Emanoil Girdan. Economistul salajean mai spune ca prin lipsa de implicare a BNR-ului in stabilizarea cursului s-a urmarit si scaderea deficitului bugetar si ca se creaza o „inflatie administrativa” generata de masurile luate de administratie, respectiv Guvern. Marirea accizelor duce la inflatie si, implicit la scaderea puterii de cumparare a populatiei, ceea ce va avea o influenta negativa asupra nivelului de trai. Concluzia trasa de Emanoil Girdan este destul de aspra: „Leul s-a depreciat si cu ajutorul pasivitatii BNR-ului”, ceea ce va influenta in mare masura bunastarea noastra in anul care vine.
Preturi mai mari, incasari mai mari la buget
Potrivit economistilor, tutunul si cafeaua ar urma sa se scumpeasca cu peste doi la suta. Un pachet de tigari care costa acum 11,5 lei ar putea depasi 12 lei, iar un pachet de cafea de 250 de grame s-ar scumpi cu aproape trei bani. Pentru carburanti vom scoate din buzunar cu patru bani mai mult pe litru, in vreme ce factura de curent va creste cu aproape doi lei. Pentru stat inseamna incasari mai mari la buget cu doua procente, spun economistii. Daca anul trecut s-au strans aproape 16 miliarde de lei, pentru anul acesta se estimeaza incasari de 18 miliarde. In virtutea cresterii valorii accizelor, bugetul de anul viitor va creste cu un miliard fata de anul in curs.
Cresterea accizelor aduce scumpiri in 2012
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...