Implicit, crește valoarea arendei

Consilierii județeni au aprobat în cadrul ultimei ședințe din acest an preţurile medii ale produselor agricole care vor fi practicate în anul 2023 în județul Sălaj și care pot fi luate în calcul la stabilirea arendei exprimate în natură.

Potrivit listei, creșterile de prețuri variază în funcție de produsele cultivate, cea mai mică creștere față de 2022 fiind estimată la struguri (4,17%), iar cea mai mare creștere, la masa verde rezultată de pe pășunile naturale (66,67%). O creștere importantă a prețului pe kilogram se estimează și la cartofi, de 63,64%. Dacă în 2022, prețul mediu de comercializare a unui kilogram de cartofi a fost 1,10 lei, în 2023 va ajunge la 1,80 lei/ kg. De asemenea, majorări de prețuri se vor înregistra la toate cerealele: grâu, orz, orzoaică, cu 44,44%, la ovăz cu 33,33%, iar la porumb de aproape 56%.

Și prețul mediu al cepei va crește considerabil, cu peste 1 leu/ kilogram, majorarea estimată fiind de 42,86%. Și la produsele lactate vor crește prețurile medii: la lapte cu 10,53%, la smântână cu 18,18%, iar la brânzeturi cu 27,78%.

Prețul mediu al unui ou va crește cu peste 33%, iar al tomatelor, cu aproape 41 la sută.

Desigur că aceste tarife sunt estimate că vor fi practicate anul viitor, iar majorările se calculează la prețurile aprobate la începutul anului. Însă, prețul real practicat în anul 2022 a fost, în majoritatea cazurilor, mai mare atât decât cel aprobat pentru 2022, cât și decât cel estimat pentru anul 2023. Pentru că, de exemplu, un ou s-a vândut în piețe la 1 -1,20 lei, iar un kilogram de cartofi la 2-2,5 lei kg, în timp ce estimarea pentru 2023 este la 1,80 lei kilogramul.

Prețurile estimate se vor lua în calcul doar pentru stabilirea arendelor, așa cum prevede legea. ”Pentru veniturile obţinute din arendarea bunurilor agricole din patrimoniul personal, venitul brut se stabileşte pe
baza raportului juridic/contractului încheiat între părţi şi reprezintă totalitatea sumelor în bani încasate şi/sau echivalentul în lei al veniturilor în natură primite. În cazul în care arenda se exprimă în natură, evaluarea în lei se face pe baza preţurilor medii ale produselor agricole, stabilite prin hotărâre de către Consiliul judeţean, ca urmare a propunerilor direcţiilor teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, hotărâri ce trebuie emise înainte de începerea anului fiscal. Aceste hotărâri se transmit, în cadrul aceluiaşi termen, direcţiilor generale regionale ale finanţelor publice, pentru a fi comunicate unităţilor fiscale din subordine”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de hotărâre al administrației județene.